Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Кекс с прясно мляко

5
Кекс с прясно мляко
Източник: Thinkstock / Guliver
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:тестени, десерт
Националност:българска кухня
Кулинар:
Рейтинг: 3.4
(базиран на 10 отзива)
време
70 мин.
порции
Промени
Рецептата е за майстор-кулинари
Начин на приготвяне
  • 1

    Жълтъците се рабиват с част от захарта и мазнината (вместо олио може да се вземат равни части олио и масло)

  • 2

    Към тях се прибавя хладко мляко и всичко се разбърква много добре

  • 3

    При непрекъснато рабъркване към горната смес се прибвая брашното, предварително пресято с бакпулвера

  • 4

    Тестото се ароматизира с ванилия и ром и се добавят счукани орехи или лешници

  • 5

    Накрая внимателно се добавят разбитите на пяна с останалата захар белтъци и тестото се рабърква с широка шпатула, за да не спадне

  • 6

    Тестото се излива в намаслена и набрашнена кексова форма

  • 7

    Кексът се пече в предварително загрята до 180 С фурна, докато клечка, забодена вътре, не излезе без полепнало понея тесто

  • 8

    Ако кексът започне да прегаря, а все още е суров отвътре, се покрива с фолио и се допича така.

продукти
Коментари(5)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
5
работната пчела
10.06.2013 | 14:47
Отговор на коментар #3 от Диана:
:) да, баба ти едно време е пекла в такива съдове :Р
4
Диана
18.03.2013 | 18:48
Отговор на коментар #3 от Диана:
а що се отнася за печенето пека всички кексове на 180г за 45 мин, установих че това е най добрата формула да не прегори и да се изпече равномерно
3
Диана
18.03.2013 | 18:43
аз пека в съдове Стоунлайн и кекса става страхотен, този го правих и децата го изядоха за ден, много им хареса, а съда в който пека го изпича равномерно и не прегаря, освен това не се налога да се маже с олио и брашно, после просто го изсипвам и готово без да лепне и да се накъсва, ето в това пека http://www.green-master.eu/index.php/products/homeline/stoneline/323-square-pan-with-glass-lid-and-cap-divider24x24-cm.html
2
Vqra Petrova
28.02.2013 | 17:17
Обичам кекс,а този много лесен изглежда,ама то никога не е късно човек да се изложи.
1
Borislava Todoroff
20.01.2013 | 22:12
Ако кексът започне да прегаря, а все още е суров отвътре,значи фурната е на високи градуси и е време да включите да пече само от долу :))))
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Факторите на човешкия живот са пет: раждане, храна, сън, любов и смърт." Е.М.Форстър, английски новелист  
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
По време на изпит по кормуване: - Достатъчно, госпожо, вие не издържахте изпита! - Но аз още не съм започнала?! Даже не съм хванала...