Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Пататник - вкусният символ на Родопите

по статията работи: | 15 декември 2017 Прочитания: 8256 3
Страхотна рецепта, която е обиколила страната
Пататник - вкусният символ на Родопите
Източник: Wikimedia Commons

Колкото и да сме отворени към кухните на всички народи по света, трябва да признаем, че най-голяма слабост изпитваме към родните рецепти. Удивително е колко разнолика в кулинарно отношение е страна, толкова малка, колкото е България.

 

Всеки регион тук е със свои собствени вкусни характеристики. Всъщност, толкова малко знаем за регионалните кулинарни черти на родината ни, че звучни думи като мъстеница или пестил преобладаваща част от младото поколение въобще не би свързало с рецепти.

 

За щастие, пататникът е добре позната рецепта, която може да се открие в менютата на много заведения.

 

Характерното за Родопите ястие се прави основно от картофи, лук, сол и джоджен, като рецептата може да се интерпретира по десетки начини. Към нея могат да се добавят месо, сирене и яйца, както и най-различни подправки или чушки.

 

Със сигурност сте опитвали пататник, или още по-добре, израснали сте с неговия вкус, ако сте от някой град или китно селце в Родопите. Освен в родопския регион, пататникът е характерен за Банско, Смолян, Златоград и Черничево в Южна България.

 

В с. Неделино, област Смолян, пататникът е познат с друго име – кашница.

 

Колкото до самата дума – произходът й се свързва с местните "патато" или "патето", означаващи картоф. Любопитно е, че думите нямат нищо общо с популярното западно наименование "компир".

 

Ако пътувате из Родопите, вероятно сте забелязали, че всяко малко или голямо населено място си има собствена интерпретация на рецептата, за която настояват, че е оригиналната. Всъщност авторството не е толкова важно – все пак, знае се, че пататник идва от Родопския масив.

 

А и нали сме кулинари – интересуват ни не празните приказки, а хубавите рецепти. В тази връзка, предлагаме ви четири варианта на любимия пататник:

 

Родопски пататник

 

Пататник на Виолета Василева

 

Пататник на Русиана Михайлова

 

Пататник на Люба Грънчарова

 

Рейтинг: 3 / 5 , 2 гласa
Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
Violeta
15.04.2014 | 19:21
Отговор на коментар #1 от работната пчела:
МНого е вкусно,трябва да опиташ. :)
2
Violeta
15.04.2014 | 19:20
Рзакошен става,много го обичам.
1
работната пчела
15.04.2014 | 16:19
никога не съм яла пататник
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...