Пряники са традиционни руски сладки, меденки или бисквитки, наречете ги както искате.
Малките вкусотийки са незаменими всеки път, когато се сервира чай, а всички знаем, че в Русия чаят е на почит през цялата година, но особено по Коледа.
Можете да ги срещенете в традиционния им вид със захарна глазура или малко по-различни с щампи на горната част.
Днес има най-различни видове пряники – различни декорации и пълнежи.
Град Тула, който се намира на половин час път от Русия, се е превърнал в столица на пряникините. В града и до днес има музей в чест на традиционната рецепта, абсолютна запазена марка на града.
Някъде през 9 век руските медени сладки са направени за първи път. Съдържали са ръжено брашно, мед, сок от горски плодове.
С течение на времето тези съставки биват обогатени с някои подправки, характерни за Близкия Изток и Индия. Сред тях са карамфил, джинджифил, черен пипер, индийско орехче, звезден анасон и други.
Тези сладки са се превърнали във времето в десерт, приготвян за различни празници и чествания – кръщенета, рождени дни, сватби, както и за някои тъжни поводи.
Както може би и сами предположихте, тази рецепта във времето е придобила различни измерения – вкусове, форми, рецепти, стилове...
Най-често биват възприемани като бисквити, направени на преса по калъп или валцовани на машина. Намазват се с белтък, розова или кафява шоколадова глазура. Може да се декорират и с плодове.
Предлагаме ви да опитате любимите сладки на Русия – пряники.