Свинското месо, продавано у нас, почти изцяло е внос. Това обясни пред Econ.bg представител на Асоциацията на месопреработвателите в България.
Според анализ на икономическия сайт към началото на септември средната цена на свинското е 7,05 лева на килограм на едро.
При стойността на свинското месо по борсите и тържищата е регистриран ръст на цените с около 5% през февруари и март 2012 г., показват данните на Държавна комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). След което се е наблюдавало стабилизиране и траен спад на цената му на едро.
От средата на юли е започнало плавно, но незначително покачване на стойността на свинското месо. От средата на август възходящата тенденция се е засилила, като към началото на септември 2012 г. поскъпването е било с около 9%.
Към 7 септември цената на едро на продукта е 7,05 лева за килограм при ниво от 6,38 лева в края на януари тази година. По софийските вериги търговската стойност на дребно на свинския бут без кост е около 9 лева, а тази на свинския врат без кост – около 10,50 – 10,70 лв.
Вижте целия анализ на цените на хранителните продукти