Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Сос Тартар - най-подходящият сос за риба

по статията работи: | 04 декември 2015 Прочитания: 6624
Прави се лесно и бързо в домашни условия
Сос Тартар - най-подходящият сос за риба
Източник: Youtube

Никулден вече съвсем наближи и сме сигурни, че повечето от вас се чудят каква риба ще сервират в неделя.

 

Много хора са на мнение, че най-вкусната е пържената риба. Ние смятаме, че рибата е вкусна и пържена, и печена, и на скара - само да е добре приготвена.

 

Знаем обаче едно - пържената риба е много по-вкусна със сос!

 

Затова и днес ще ви представим сос Тартар, който е най-добрият приятел на пържената рибка. 

 

Повярвайте ни, това наистина е най-подходящият сос за риба. Освен на пържена рибка, пасва и на печена на фурна или на скара.

 

Изобщо, както и да решите да приготвяте рибата за Никулден, не забравяйте да спретнете и една купичка със сосче, за да бъде пълна насладата.

 

Сосът Тартар е много подходящ и за зеленчуци, и за други видове риба. Той се приготвя на основата на майонеза, но изобщо не е тежък заради другите неща, които има в него.

 

Добавките най-често са кисели краставички, каперси, маслини, пресен лук, чесън (задължително), лимонов сок, дижонска горчица, магданоз... Вариациите са много!

 

Характерно за него е, че той не е с гладка консистенция, а по-скоро - с груба. Тоест, добавките в него се усещат, което го прави толкова уникален и много по-различен от чесново-млечния сос, който традиционно приготвяме.

 

Припомнете си основните видове сос, които трябва да знаем и да ползваме. Съвсем спокойно можем да прибавим в този списък и соса Тартар, тъй като рибата просто не е толкова вкусна без него. 

 

В Англия приготвят соса с каперси, корнишони, лимонов сок и естрагон.

 

В САЩ пък традиционните добавки са нарязани кисели краставички, магданоз, каперси и лук (стар или пресен).

 

36119

wikipedia.org

 

В някои страни се добавят твърдо сварени, нарязани яйца, маслини и дижонска горчица. 

 

Рецептата е известна още от началото на 19 век. Името му произлиза от френския сос тартар (sauce tartare). 


Когато чуете "тартар", вероятно в главата ви изниква световно известният Стек Тартар, но между двете няма никаква връзка. 

 

36118

wikipedia.org


Разбира се, може много да се спори коя е ориналната рецепта. Но това няма никакво значение - така или иначе, вие ще приготвите соса по своите предпочитания. 

 

Предлагаме ви рецепта за сос Тартар, в който има доста чесън и ще се услади на любителите на пикантните вкусове. 

 

Другата рецепта, която искаме да ви предложим за вкусния сос Тартар II, е с по-нежна текстура, защото в него няма чесън, а сварени яйца. 

 

Разгледайте и двете и вижте коя рецепта ще ви допадне повече. 

 

Нашите съвети, когато приготвяте сос тартар:

 

- ако не сте любител на тежките сосове, смесете майонезата с кисело мляко

- лимоновия сок прави соса по-лек и нежен

- чесънът е задължителна добавка - ако не харесвате пресния чесън, заменете с чесън на прах

- белият пипер е за предпочитане пред черния, защото има по-мек вкус

- киселите краставички също са задължителна добавка

- изберете между маслини и каперси, защото ако добавите и двете, ще се "сблъскат" твърде много вкусове - каперсите ще придадат малко по-кисел вкус от маслините

- горчицата прави соса по-пикантен и омекотява майонезата

- ако искате да добавите лук, предпочетете пресния кромид лук

- ако желаете да направите соса лют, добавете щипка лют червен пипер

- ако добавяте яйца, те трябва да са наистина много твърдо сварени - придават чудесен вкус на соса

- за да не прилича соса на салата от майонеза и нарязани добавки, най-добре смесете всички продукти в кухненски робот и пасирайте, но не до гладкост - трябва да останат малки парченца

- можете да направите соса изцяло рибен, като добавите аншоа и замените горчицата с паста от аншоа. 

 

Рейтинг: 4 / 5 , 185 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
Дъщеря учи за готвач. Майка й я пита: - А разрешават ли ви да ядете, това което сте приготвили? Дъщерята (през сълзи): - Карат ни!