Никулден вече съвсем наближи и сме сигурни, че повечето от вас се чудят каква риба ще сервират в неделя.
Много хора са на мнение, че най-вкусната е пържената риба. Ние смятаме, че рибата е вкусна и пържена, и печена, и на скара - само да е добре приготвена.
Знаем обаче едно - пържената риба е много по-вкусна със сос!
Затова и днес ще ви представим сос Тартар, който е най-добрият приятел на пържената рибка.
Повярвайте ни, това наистина е най-подходящият сос за риба. Освен на пържена рибка, пасва и на печена на фурна или на скара.
Изобщо, както и да решите да приготвяте рибата за Никулден, не забравяйте да спретнете и една купичка със сосче, за да бъде пълна насладата.
Сосът Тартар е много подходящ и за зеленчуци, и за други видове риба. Той се приготвя на основата на майонеза, но изобщо не е тежък заради другите неща, които има в него.
Добавките най-често са кисели краставички, каперси, маслини, пресен лук, чесън (задължително), лимонов сок, дижонска горчица, магданоз... Вариациите са много!
Характерно за него е, че той не е с гладка консистенция, а по-скоро - с груба. Тоест, добавките в него се усещат, което го прави толкова уникален и много по-различен от чесново-млечния сос, който традиционно приготвяме.
Припомнете си основните видове сос, които трябва да знаем и да ползваме. Съвсем спокойно можем да прибавим в този списък и соса Тартар, тъй като рибата просто не е толкова вкусна без него.
В Англия приготвят соса с каперси, корнишони, лимонов сок и естрагон.
В САЩ пък традиционните добавки са нарязани кисели краставички, магданоз, каперси и лук (стар или пресен).
wikipedia.org
В някои страни се добавят твърдо сварени, нарязани яйца, маслини и дижонска горчица.
Рецептата е известна още от началото на 19 век. Името му произлиза от френския сос тартар (sauce tartare).
Когато чуете "тартар", вероятно в главата ви изниква световно известният Стек Тартар, но между двете няма никаква връзка.
wikipedia.org
Разбира се, може много да се спори коя е ориналната рецепта. Но това няма никакво значение - така или иначе, вие ще приготвите соса по своите предпочитания.
Предлагаме ви рецепта за сос Тартар, в който има доста чесън и ще се услади на любителите на пикантните вкусове.
Другата рецепта, която искаме да ви предложим за вкусния сос Тартар II, е с по-нежна текстура, защото в него няма чесън, а сварени яйца.
Разгледайте и двете и вижте коя рецепта ще ви допадне повече.
Нашите съвети, когато приготвяте сос тартар:
- ако не сте любител на тежките сосове, смесете майонезата с кисело мляко
- лимоновия сок прави соса по-лек и нежен
- чесънът е задължителна добавка - ако не харесвате пресния чесън, заменете с чесън на прах
- белият пипер е за предпочитане пред черния, защото има по-мек вкус
- киселите краставички също са задължителна добавка
- изберете между маслини и каперси, защото ако добавите и двете, ще се "сблъскат" твърде много вкусове - каперсите ще придадат малко по-кисел вкус от маслините
- горчицата прави соса по-пикантен и омекотява майонезата
- ако искате да добавите лук, предпочетете пресния кромид лук
- ако желаете да направите соса лют, добавете щипка лют червен пипер
- ако добавяте яйца, те трябва да са наистина много твърдо сварени - придават чудесен вкус на соса
- за да не прилича соса на салата от майонеза и нарязани добавки, най-добре смесете всички продукти в кухненски робот и пасирайте, но не до гладкост - трябва да останат малки парченца
- можете да направите соса изцяло рибен, като добавите аншоа и замените горчицата с паста от аншоа.