Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Суши - една дума, десетки разновидности (в снимки)

по статията работи: | 16 януари 2018 Прочитания: 3145
Запознайте се с 10-те най-известни японски суши рецепти
Суши - една дума, десетки разновидности (в снимки)
Източник: Wikimedia Commons

Суши. Една единствена дума, а толкова огромно разнообразие. Не е никак чудно, че японският деликатес постепенно превзема света. До степен, в която сушито става по-популярно дори от пицата и пастата.

 

Макар да изглежда елементарно за приготвяне, сушито има безброй тънкости. А като прибавим и факта, че съществуват десетки негови разновидности, става ясно, че човек трябва предварително да се информира за неговите особености.

 

Знаехте ли, че суши-майсторът трябва да остри ножа си всеки ден? Подобно на истински самурай в кухнята! Това правилно е особено важно при приготвянето на сашими, или суровата, тънко нарязана риба.

 

Шеф-готвачът, на японски наречен итамае, който ще специализира суши, се обучава 10 години, преди да започне работа в японски ресторант. Този период ви се струва прекалено дълъг?


Имайте предвид, че характерна за японската култура в нейната цялост е естетиката. Приготвянето на суши съчетава в себе си толкова много аспекти, колкото рисуването на една картина!

 

Приготвянето на ориза за суши също отнема дълго обучение и се счита за майсторство сред итамаите.

 

Японците обикновено започват храненето си със сашими, а след това похапват суши. Японската кухня обаче не се ограничава до двете блюда – както знаете, тя е много разнообразна и здравословна.

 

 

Сушито само по себе си също предлага завидна палитра от опции. Всъщност през всеки един ден от месеца съвсем спокойно можете да опитвате нов вид суши!

 

Вариантите на деликатеса, които ще ви покажем, се приготвят в Япония и са сред най-предпочитаните. "Западните" рецепти за суши не са включени в тази своеобразна класация.

 

И така, нека започнем илюстрираната разходка в Страната на сушито!

 

Магуро Нигири - прави се със специален вид риба тон

 

 

Източник: food.japan-talk.com

 

Капа Маки - приготвя се с краставица. Носи името на японското чудовище Kappa, което се храни с... краставица.

 

Източник: food.japan-talk.com


Саке Нигири - с участието на сьомга.

 

 Източник: food.japan-talk.com


Икура Гукан - с хайвер от сьомга.

 

 Източник: food.japan-talk.com


Торо - с коремната част на вид риба тон.

 

Източник: food.japan-talk.com


Уни - с морски таралеж.

 

Източник: food.japan-talk.com


Амаеби - със сурови скариди.


Източник: food.japan-talk.com


Еби Нигири - със сготвени скариди.

 

 Източник: food.japan-talk.com


Хамачи - с млада жълтоопашата риба.

 

Източник: food.japan-talk.com


Анаго - със соленоводна змиорка.

 

Източник: food.japan-talk.com

Рейтинг: 4 / 5 , 282 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
Жена и мъж се карат.  Жената: - КАКВО искаш? Мъжът: - Нека си спестим 1 час - напрво ми кажи какво искам...