Суши. Една единствена дума, а толкова огромно разнообразие. Не е никак чудно, че японският деликатес постепенно превзема света. До степен, в която сушито става по-популярно дори от пицата и пастата.
Макар да изглежда елементарно за приготвяне, сушито има безброй тънкости. А като прибавим и факта, че съществуват десетки негови разновидности, става ясно, че човек трябва предварително да се информира за неговите особености.
Знаехте ли, че суши-майсторът трябва да остри ножа си всеки ден? Подобно на истински самурай в кухнята! Това правилно е особено важно при приготвянето на сашими, или суровата, тънко нарязана риба.
Шеф-готвачът, на японски наречен итамае, който ще специализира суши, се обучава 10 години, преди да започне работа в японски ресторант. Този период ви се струва прекалено дълъг?
Имайте предвид, че характерна за японската култура в нейната цялост е естетиката. Приготвянето на суши съчетава в себе си толкова много аспекти, колкото рисуването на една картина!
Приготвянето на ориза за суши също отнема дълго обучение и се счита за майсторство сред итамаите.
Японците обикновено започват храненето си със сашими, а след това похапват суши. Японската кухня обаче не се ограничава до двете блюда – както знаете, тя е много разнообразна и здравословна.
Сушито само по себе си също предлага завидна палитра от опции. Всъщност през всеки един ден от месеца съвсем спокойно можете да опитвате нов вид суши!
Вариантите на деликатеса, които ще ви покажем, се приготвят в Япония и са сред най-предпочитаните. "Западните" рецепти за суши не са включени в тази своеобразна класация.
И така, нека започнем илюстрираната разходка в Страната на сушито!
Магуро Нигири - прави се със специален вид риба тон
Източник: food.japan-talk.com
Капа Маки - приготвя се с краставица. Носи името на японското чудовище Kappa, което се храни с... краставица.
Източник: food.japan-talk.com
Саке Нигири - с участието на сьомга.
Източник: food.japan-talk.com
Икура Гукан - с хайвер от сьомга.
Източник: food.japan-talk.com
Торо - с коремната част на вид риба тон.
Източник: food.japan-talk.com
Уни - с морски таралеж.
Източник: food.japan-talk.com
Амаеби - със сурови скариди.
Източник: food.japan-talk.com
Еби Нигири - със сготвени скариди.
Източник: food.japan-talk.com
Хамачи - с млада жълтоопашата риба.
Източник: food.japan-talk.com
Анаго - със соленоводна змиорка.
Източник: food.japan-talk.com