Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Заатар - ароматът на Близкия Изток

по статията работи: | Прочитания: 9279 6
Подправката се прави от сусам, сушени билки, смрадлика и сол
Заатар - ароматът на Близкия Изток
Източник: Wikimedia Commons

Заатар е името на подправка от рода на ригана, мащерката и чубрицата, идваща от Близкия Изток. Заатар се прави като се смесват сушени билки, семена на сусам, смрадлика, понякога се добавя сол или други подправки, като кориандър и кимион.

 

Основната съставка на заатар е сомак или сумак, както още се среща. Но за него няма да говорим сега. Използва се във повечето страни от Близкия Изток, но най-вече в арабската кухня. Няма как да става дума за подправка, в която се борят за надмощие няколко вкуса и да нямаме предвид арабската кухня, нали?

 

Въпреки, че липсват писмени данни за ранната история на подправката и кога за първи път се е достигнало до идеята за смесването на тези подправки.

 

Може да се срещне в някои хроники като "персийска чубрица" например. Понякога се свързва с род див риган, известен като европейски риган. Всички изредени подправки дотук са близки до някаква степен и не е изключено да се заместват в ястията, не се притеснявайте, няма да е грешка.

 

Някои търговски видове на подправката включват и печено брашно във състава. Всяка домакиня на Арабския полуостров има своя, ревниво пазена, рецепта за заатар. Някоя изпитана комбинация от подправки, която прави ястията неповторими.

 

 11434

 Снимка: Wikipedia

 

Заатар се приготвя по традиционния начин – изсушава се на слънце, добавят се сол, сусам и смрадлика. И след като подправката е готова, най-често се опитва с малко хляб, потопен в зехтин. Не се изненадахте нали? Използва се в ястия с месо и зеленчуци, както и поръсена върху хумус.

 

Традиционнят билков чай в Оман се приготвя от сварен заатар. Съществува и вярване, че консумацията на интересната смесица прави ума и тялото силни.

 

Поради тази причина децата се насърчават да похапват сандвичи поръсени с полезните билки. Макар и да ви звучи твърде далечна, тази подправка може да се намери и у нас в специализираните магазини.

 

Ако имате интерес към новите неща и обичате да експериментирате в кухнята, опитайте заатар. Може и да ви хареса.

Коментари(6)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
6
Qna Kirkova
17.05.2013 | 19:38
Отговор на коментар #2 от Sashka Marinova:
Сигурно я има по хипермаркетите.
5
Qna Kirkova
17.05.2013 | 19:38
Много интересна подправка.
4
Много е странно
3
Гергана Минчева
17.05.2013 | 10:21
Това е много интересно .
2
Sashka Marinova
17.05.2013 | 09:54
интересна подправка , но едва ли можем да си я закупим тук
1
Много странно изглежда :)!
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...