Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Западна Африка

по статията работи: | 17 юни 2013 Прочитания: 1270 4
Кухня, подходяща за любителите на месото и ориза
Западна Африка
Източник: Thinkstock / Guliver

Типичното западноафриканско ястие е доста тежко, приготвено от някакъв вид  нишесте, месо, подправки и аромати. Има голям набор от основни храни, които се ядат в този африкански регион: Fufu, Foutou, Banku, Kenkey, Couscous, Tô, и Garri, като те се сервират заедно със супи или яхнии.

 

Основната зърнена култура също варира според региона и от етническата група, която го населява, но като цяло царевицата е най-широко разпространена, защото е евтина и дава добър добив. Banku и Kenkey се правят само от царевица, а Garri – от изсушена и настъргана маниока. Ястията с ориз също са много разпространени, особено в Пояса Сахел. Примери за такива ястия са Banachin от Гамбия и Jollof rice от Гана.

 

Семената на Гвинейския пипер (наричан още grains of paradise или melagueta pepper) са широко използвани като подправка и дори достигат Европа през Средновековието. Векове преди да се появят европейците, западноафриканците са търгували с арабския свят и подправки като канела, карамфил и мента са били част от местните ястия.

 

Португалците, французите и англичаните също повлияват на местната кухня, но не толкова осезаемо. Все пак европейците са тези, които донасят американските люти чушки, малко след откриването на Америка от Колумб и те, заедно с доматите, стават едни от най-разпространените продукти в региона.

 

Пиле Yassa; Източник: Wikipedia

 

Традиционните кухни и рецепти остават силно свързани с местните обичаи и традиции със съставки като: африкански ориз, фонио, овес, сорго, ядките Barbara и Hausa, "черноокият" боб и някои кореноплодни като ям, сладки картофи и маниока. Основните похвати при приготвяне на храната са: печене (на скара или в пещ), варене, пържене, мачкане и подправяне.

 

Храненето в Западна Африка се е променило доста. В миналото местните хора са хапвали много по-малко месо и са използвали растителни мазнини (палмово масло по крайбрежието и масло от ший в регионите около и в Сахел). Листата от баобаб и други зелени растения са били основни ястия през определени периоди от годината. Днешните храни са много по-тежки с много повече месо, сол и животински мазнини.
 
 
705
Klouikloui, или кръгчета от пържено фъстъчено масло; Източник: Wikipedia
 
 
Много ястия комбинират месо и риба, включително сушена или престояла риба. Рибата също така често се пържи в олио, а понякога се приготвя като ароматна яхния със сос от люти чушки, домати, лук, различни подправки (например soumbala) и вода.  
 
Печеното на шиш месо се приготвя от телешко или пилешко месо, често е овкусено с фъстъци и други подправки и се продава от улични търговци като бързо хапване или вечеря.

 

Водата има много голямо ритуално значение за много западноафрикански нации, особено в сухите райони и често е първото нещо, което домакинът предлага на своите гости.

 

Друга често срещана напитка е палмовото вино.

 

То се приготвя от ферментиралия сок на някои видове палми и се предлага в сладък (по-малко ферментирало и запазило повече от захарите на палмовия сок) и кисел (хубаво ферментирало, по-силно и по-малко сладко) вариант. Произвежда се също и бира от овес.

Коментари(4)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
4
Женя
18.06.2013 | 12:59
Отговор на коментар #1 от Надя:
И на мен така ми се струва:)))
3
Женя
18.06.2013 | 12:58
Добре изглежда манджата им.
2
Надя
17.06.2013 | 15:29
Това не е лошо разбира се,но аз се ограничавам.
1
Надя
17.06.2013 | 15:28
В Африка май хапват много калорично.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Солта е създадена от най-чистите родители: слънцето и морето." Питагор  
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
По време на изпит по кормуване: - Достатъчно, госпожо, вие не издържахте изпита! - Но аз още не съм започнала?! Даже не съм хванала...