Типичното западноафриканско ястие е доста тежко, приготвено от някакъв вид нишесте, месо, подправки и аромати. Има голям набор от основни храни, които се ядат в този африкански регион: Fufu, Foutou, Banku, Kenkey, Couscous, Tô, и Garri, като те се сервират заедно със супи или яхнии.
Основната зърнена култура също варира според региона и от етническата група, която го населява, но като цяло царевицата е най-широко разпространена, защото е евтина и дава добър добив. Banku и Kenkey се правят само от царевица, а Garri – от изсушена и настъргана маниока. Ястията с ориз също са много разпространени, особено в Пояса Сахел. Примери за такива ястия са Banachin от Гамбия и Jollof rice от Гана.
Семената на Гвинейския пипер (наричан още grains of paradise или melagueta pepper) са широко използвани като подправка и дори достигат Европа през Средновековието. Векове преди да се появят европейците, западноафриканците са търгували с арабския свят и подправки като канела, карамфил и мента са били част от местните ястия.
Португалците, французите и англичаните също повлияват на местната кухня, но не толкова осезаемо. Все пак европейците са тези, които донасят американските люти чушки, малко след откриването на Америка от Колумб и те, заедно с доматите, стават едни от най-разпространените продукти в региона.
Пиле Yassa; Източник: Wikipedia
Традиционните кухни и рецепти остават силно свързани с местните обичаи и традиции със съставки като: африкански ориз, фонио, овес, сорго, ядките Barbara и Hausa, "черноокият" боб и някои кореноплодни като ям, сладки картофи и маниока. Основните похвати при приготвяне на храната са: печене (на скара или в пещ), варене, пържене, мачкане и подправяне.
Водата има много голямо ритуално значение за много западноафрикански нации, особено в сухите райони и често е първото нещо, което домакинът предлага на своите гости.
Друга често срещана напитка е палмовото вино.
То се приготвя от ферментиралия сок на някои видове палми и се предлага в сладък (по-малко ферментирало и запазило повече от захарите на палмовия сок) и кисел (хубаво ферментирало, по-силно и по-малко сладко) вариант. Произвежда се също и бира от овес.