Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Кои видове риба трябва да избягваме и защо?

по статията работи: | 18 март 2013 Прочитания: 22269 2
Именно нивото на живак е определящо
Кои видове риба трябва да избягваме и защо?
Източник: sxc.hu

Всички знаем, че рибата е много полезна и че трябва да я консумираме поне веднъж седмично.

 

Макар рибата да е сочена като суперхрана, която ни поддържа здрави и млади, има видове риба, които повишават нивото на живак в кръвта.

 

Тези видове риба могат да бъдат опасна храна за бременните жени, които кърмят, защото живакът е много опасен както за зародиша, така и за новороденото бебе.

 

Ето защо, важно е да знаем кои риби и морски деликатеси да избягваме и кои да присъстват често на трапезата.

 

Нека първо поясним защо е важно да консумираме риба. Тя е добър източник на протеини и на здравословни мазнини, които понижават холестерола и подобряват цялостното състояние на организма.

 

Богати са на омега 3 мастни киселини, които пазят сърцето. Доказано е, че дълголетници от различни точки на планетата обилно са консумирали риба през своя жизнен път.

 

Тогава къде точно възниква проблема? Всеки тип риба съдържа проследими количества живак. За по-голям процент от хората, това минимално количество не оказва негативен ефект. Някои риби обаче съдържат много повече живак – достатъчно, за да се увреди бебето в корема на майката.

 

Малките деца, под 6-годишна възраст, също трябва да избягват „опасните“ риби. Нивото на живак в кръвта може рязко да се увеличи и при възрастни хора, като доведе до проблеми с бъбреците и мозъка.

 

Кои са тези видове риба?

 

Големите риби съдържат повече живак, поради простата причина, че живеят по-дълго. Те имат повече време да го натрупат в телата си.

 

Ето го и списъкът, с който всеки любител на риба трябва да се запознае подробно:

 

Видове риба с най-високо съдържание на живак

Марлин (вид голяма хищна соленоводна риба)
Атлантически големоглав
Акула
Риба меч
Морската риба
Tilefish, позната и под научното име Malacanthidae
Риба тон (Ahi)

 

Видове риба с високо съдържание на живак

Лефер
Гигантски групер
Лаврак
Риба тон (Консервирана жълтолюспеста)

 

Видове риба с умерено съдържание на живак

Бас
Шаран
Треска
Камбала
Омар
Mahi Mahi
Въдичар
Костур
Риба тон (консервиран, раздробен ивичест тунец)

 

Видове риба с ниско съдържание на живак

Аншоа
Сом
Миди
Краб
Вид малък рак, подобен на омар (
crawfish)
Писия
Вид треска (
Haddock)
Херинга
Скумрия
Колеранг
Стрида
Костур
Морска треска
Сьомга
Сардина
Раковина
Скарида
Калкан
Калмар
Тилапия
Пъстърва
Бяла риба

Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Ekaterina Tsoneva
19.03.2013 | 16:30
аз рядко хапвам риба но беше полезно да знам това
1
Бела Дона
19.03.2013 | 10:09
Много полезна е тази статия , за което трябва много да благодаря на Кулинар :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Омлет със задушени зеленчуци
    15 мин.
  • Свински шницел със сос
    40 мин.
  • Пържени филийки с тиквено пюре
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Можеш да прекараш минути, часове, дни, седмици или дори месеци, анализирайки отново и отново ситуацията, опитвайки се да сглобиш...
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Вкусен джолан с колбас и зеле
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Еха, чудна идея за закуска
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
След като изслуша всичките ми желания, златната рибка ме изгледа тъжно и каза: - Изяж ме...