Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Овесена каша е най-добрата закуска

по статията работи: | 14 януари 2018 Прочитания: 21280 7
Овесената каша ще ни енергизира и засити за по-дълго време
Овесена каша е най-добрата закуска
Източник: Photl

Закуската е най-важното хапване за деня! Чували сте това твърдение, нали? А защо е така. Защото трябва да ни даде достатъчно хранителни вещества и сила, за да сме в кондиция през целия ден.

 

Много специалисти съветват сутрин да се хапва овесена каша, от която ще можем да си набавим необходимите питателни вещества, от които се нуждае организма ни.

 

Овесената каша представлява смляна каша от олющено жито, овес или булгур. Нарича се още бял овес. Овесената каша се прави като се олющват зърната на овеса, затоплят се, след това се охлаждат, така се стабилизира едро смления овес. След това идва моментът, в който овесът трябва да се смели. По желание може да се направи едра, средно смляна или фино смляна каша. От олющените зърна се правят валцовани (листови овесени ядки), които са вариант на овесената каша.

 

Въпрос на предпочитания е, но много хора имат проблем с предъвкването на едрите овесени ядки, затова за тях по-добрият вариант е да хапват ситно смлените. Ако не можете да се снабдите със ситно смлени ядки, можете да ги смелите с кухненски пасатор или блендер.

 

Ситно смлените ядки се правят, като се сваряват предварително и след това се валцоват (пресират).

 

Стига за производствения процес, ако искате да се нахраните здравословно и да се енергизирате, опитайте да хапвате овесени ядки на закуска.

 

Можете да добавите към овесената каша плодове. За тях скоро ви споменахме, че много специалисти в диететиката ги поставят в основата на хранителната пирамида. Заедно със зеленчуците, плодовете са двигателната сила на организма. Можете да овкусите овесената каша с канела на прах. Освен, че ароматът на кашата ще стане много апетитен, канелата тайно ще работи за сърдечно-съдовата дейност. Индийско орехче в овесената каша също би се вписало доста добре. Можете да подсладите вкуса на кашата с малко мед. За неговите вълшебства няма нужда отново да напомняме.

 

Ситно смляната овесена каша може да се направи на смути. Това също е добър начин да енергизирате деня си. Овесената каша може да се включи в рецепти за палачинки, сладки, мъфини и пайове.

 

Хапването на овесена каша сутрин ще задържи глада далеч за по-дълго време. Ще помогне в борбата със свалянето на килограми. Тъй като е богата на фибри, овесената каша помага за редуциране на лошия холестерол. Намалява риска от развиване на хипертония, диабет и сърдечни заболявания. Овесената каша е чудесен резервоар на витамин В, желязо, протеини и магнезий. Вече стана дума, че помага за отслабване като подпомага храносмилателния тракт.

 

Една такава закуска е нискокалорична и полезна в много аспекти. Освен всичко казано дотук, кашата от овес е мощен имуностимулатор.

 

Коментари(7)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
7
Илияна
15.11.2013 | 23:12
Отговор на коментар #2 от sapmor:
Другият път като си позволиш да даваш съвети (с цялата си наглост)кой да се учи на синтаксис и правопис, ЗАПОЧНИ ОТ СЕБЕ СИ!
6
Илияна
15.11.2013 | 22:51
Отговор на коментар #2 от sapmor:
Аман от простаци, които не само, че не могат да пишат правилен български език, ами си позволяват да критикуват! Ей, неуки господинчо! "...някой от учебниците по теория..." и т.н. дрън, дрън, дрън!!! Учебници е в множествено число, значи "някои" е също в множествено число, а не с Й!!!„Статията е хубава, но преводА е ужасен…“ Ти за пълен член чувал ли си??? АМАН ОТ НЕГРАМОТНИ!ЖАЛКО ЗА ТАКИВА ПРОСТАЦИ, КОИТО НЕ САМО , ЧЕ С ПРИМЕРИТЕ СИ НЕ ДОКАЗВАТ НИЩО В ПОДКРЕПА НА ТЕЗАТА СИ, АМИ СЕ ИЗЛАГАТ С ПРАВОПИСНИ ГРЕШКИ! Нямам думи! Само браво мога да кажа! Статията е прекрасна и интелигентно написана! Почитателка съм ви от много време! Продължавайте в същия дух!:)
5
Женя
15.11.2013 | 18:59
Отговор на коментар #1 от Emnuella:
Аз също,но ще поправя тази грешка :)
4
Женя
15.11.2013 | 18:58
ТРябва да започна да се храня по-здравословно и мисля да го направя,още утре ще закуся с овесена каша и ще споделя резултата:)))
3
Отговор на коментар #2 от sapmor:
Единствената корекция, която приемам, е печатната грешка в "представлява". За останалото няма да се съглася, защото съществува понятие като "стил на писане", който прави различен всеки автор. Предпочитам да кажа "резервоар", точно защото всеки би написал "източник", но вие явно не можете да приемете малко по-образно писане. Приятен ден :)
2
sapmor
15.11.2013 | 02:03
Уважавам kulinar.bg, а особено много форума. Статията е хубава, но превода е ужасен, грозен и неграмотен. Не знам на каква възраст е преводачката, но то и няма значение, тя вече е изсипала творението си. Момиче, прочети някой от учебниците по теория на превода, досадни са, знам, но помагат. Прочети нещо и за пунктуация, прочети нещо по синтаксис. И най-вече, прочети някоя книга на български автор, издадена преди 1989 г., когато редакторите са били на високо ниво. Но я прочети внимателно. Не се заяждам, наистина ме дразни необразован човек да сипе глупости в сайт, който засега уважавам. "Това също е добър начин да енергизирате деня си. ", "...от която ще можем да си набавим необходимите питателни вещества, от които се нуждае организма ни." "Овесената каша преДставлява смляна каша от олющено жито, овес или булгур. Нарича се още бял овес" "Овесената каша е чудесен резервоар на..." - източник, бе моме! А бе, целият текст е една преработена и изхвърлена от тялото каша. Жалко.
1
Emnuella
14.11.2013 | 17:45
Трябва да пробвам,не съм закусвала с овесена каша.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
Има ли хапчета против глад? - Има, но са много големи! - Нищо, как се казват? - КЮФТЕТА !