Тъй като не крия интереса си към всичко италианско, днес реших да ви запозная с вкусните садвичи панини.
Всъщност в Италия се наричат "панино" (множествената форма е панини), а през САЩ, Великобритания и Канада, навлиза "панини" и за единствено число.
Панино е сандвич от хляб, обикновено чабата, франзела, розета и др. Терминът, който е приет за сандвич с нарязан хляб, е трамезино. Питката се разрязва хоризонтално и оттук нататък следва интересното.
Можете да опитате толкова вкусни комбинации, които за някои може и да се сторят странни, но бъдете по-смели, няма да сбъркате.
Започваме с по-традиционните неща, като салам, шунка, мортадела, сирене, като основни съставки на панинитата.
Може да се сервира свеж (без топлинна обработка) или запечен на грил. Ако в сандвича има сирене, то препоръчително е да поискате да ви го запекат, по-вкусно е.
Популярната версия на панино в Централна Италия е с порчета - свинко, подправено с розмарин, чесън, сол и градински чай.
Традиционно панино с прошуто и моцарела. Снимка: Wikipedia
Любимата салата капрезе може да се превърне във вкусен сандвич, просто сложете съставките за салатата в питка и ето го паниното. Обичаното прошуто пък се комбинира с пушен кашкавал и сушени смокини.
Ако искате да си хапнете нещо пикантно, изберете панино с чоризо (чорисо), печени червени чушки и сирене. За вегетарианците пък се намират вкусни предложения, на които и най-отявлените фенове на месото няма да устоят.
Вкусното хлебче се намазва с маслиново песто, отгоре се слага сирене, печени чушки, лук по желание. Ако не обичате вкуса на маслиновото песто, можете да го замените със спанак.
Към него се добавя моцарела, печени чушки и малко зехтин. Фантазия, както се казва. Може да се направят различни комбинации от няколко вида сирене и плодове, като портокали, например.
За тези, които си падат по рибните деликатеси, панино може да се направи с риба тон, грижливо разпределена върху намазаното с доматена паста хлебче, поръсено с маслини и шайби червен лук.
Разбира се, вариантите са много и няма как да ги изредим всичките.
Професионална преса за панини. Снимка: Wikipedia
Стана дума и за запичането на панини на грил. Това са специални панини преси, които едновременно запичат, смачкват и образуват апетитни следи от самото запичане на пресата върху хрупкавата коричка на питката.
Тефлоновото им покритие пречи хлебчето да залепне и да развали вкусното ви преживяване, а и да стъжни живота на любезния готвач, чието дело е вашето панино.
Е, предполагам, че интересът ви вече се е засили. Опитайте нашата рецепта за вкусно панино.
След това пък си изберете една от хилядите вариации на чийзкейка за десерт.