Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Специалитет по френски - Гъши дроб

по статията работи: | 31 юли 2013 Прочитания: 5443
Какво е "гушене" на гъски и как се постига вкусен гъши дроб
Специалитет по френски - Гъши дроб
Източник: Thinkstock/ Guliver

Един от деликатесите, които се определят като ястия на лукса, е гъши дроб. "Foie gras” - фоа гра ("мазен дроб" от френски език) се приготвя от специално угоявани, или "гушени" гъски, което може да срещнете като термин.


Гушенето представлява хранене, под човешко ръководство, с царевица. Тя се слага в специална тръбичка, с помощта на която царевицата се поставя директно в хранопровода на гъската.


По този въпрос съществува сериозна полемика, дали методът наранява по жесток начин животното или неговият организъм е устроен така, че това не му вреди.


Някои ветеринари застават зад тезата, че гъската може да стои така дълго време, защото тръбичката не й пречи на дишането.


А това, че мазнините се складират в черния дроб, вследствие от което той се уголемява неколкократно, е нормално за всички представители на птиците. Ще оставим тази полемика и ще се насочим към вкусното ястие.


Сведенията сочат, че гъските са отглеждани с цел прехрана още в Древен Египет. Въпреки това, днес Франция е известна като основния износител на гъши дроб.


Ако днес гъските се угояват с царевица, то в Египет са ги хранили главно със смокини. Твърди се, че царевицата значително подобрява вкуса на черния дроб.


Всъщност миграцията е причината за това днес почти цялото Средиземноморие да се радва на гъшия дроб.


Вкусът на фоа гра е богат, наситен и деликатен. Това е ястие, което се цени високо, а това определя и солената му цена.


Ако някога искате да се поглезите, посетете някой лукзосен ресторант и си поръчайте порция гъши дроб.


Ето и една лесна рецепта за Гъши дроб.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Крем от мандарини
    30 мин.
  • Нещо като "пица" от кайма
    30 мин.
  • Ориз с кориандър и лайм
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Щур свят, Господи, луд свят! Смешен и тъжен, жесток и трогателен, опак и прав... Свят, в който не можеш да разбереш къде свършва...
  • Домашна торта, която няма как да не ви хареса!
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Най-вкусните чушки бюрек!
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...