Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Тест у дома "улавя" нишестето в киселото мляко

по статията работи: | 29 август 2013 Прочитания: 28339 3
Направете този тест у дома, ако се съмнявате в млякото
Тест у дома "улавя" нишестето в киселото мляко
Източник: Thinkstock / Guliver

Киселото мляко е една от най-полезните, традиционно български храни. За съжаление, на пазара много рядко може да се намери натурално кисело мляко - такова без сгъстители и подобрители. Дори "био" млеката са с доста съмнително съдържание, въпреки огромната си надценка.

 

Най-честите добавки в киселото мляко са нишесте, сол, захар и сухо мляко. Докато при последните три е доста трудно да се докаже наличието им в домашни условия, нишестето може да се "улови" много лесно.

 

Нишестето се съдържа в картофите, царевицата, пшеницата, ориза, овеса и др. Изграден е от два полизахарида – амилоза и амилопектин, и двата – мономери на глюкозата. Впрочем, това е причината, при топлинна обработка, хлябът и картофите, да придобиват сладникав вкус.

 

Нишестето е бяло вещество, което в хранителната промишленост често се използва за сгъстител. Така или иначе, мястото му не е в киселото мляко. Много от вас, сигурно знаят, че нишестето лесно се открива с йоден разтвор.

 

Вземете лъжичка от киселото мляко, което искате да проверите. Капнете 2-3 капки йод върху него и изчакайте няколко минути. Мляко, което е сгъстявано с нишесте ще промени цвета си в синьо-лилаво. Ако в млякото няма нишесте, то на мястото на йодните капки ще си остане характерния кафяв цвят на йода.

 

Ако млякото не е сгъстявано с някакви добавки, то трябва да отдели вода, ако престоява повече от час. Най-добрият начин да проверите дали едно кисело мляко е истинско е, като го използвате за закваска. Ако се "хване", значи съдържа млечно-кисели бактерии, които ферментират.

 

Приготването на домашно кисело мляко е най-сигурният начин да сте наясно със състава на това, което консумирате. В този случай е добре да обърнете внимание и на качеството на прясното мляко. Вижте как да си заквасите сами кисело мляко тук.

Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
кати
30.08.2013 | 10:45
Непременно ще направя този тест на моето любимо кисело мляко.
2
Отговор на коментар #1 от Yan Bibiyan:
Възможно е да има и млечно-кисели бактерии и пак да е сгъстявано с нишесте. Въпросът е, че това мляко с нишесте трудно ще се използва за закваска.
1
Yan Bibiyan
29.08.2013 | 18:13
Не става ясно следното: щом има "млечно-кисели бактерии", това непременно ли означава, че няма нишесте? Не е ли възможно да има и млечно-кисели бактерии, и добавено нишесте?
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Картофки, ама по-така ;)
Дъщеря учи за готвач. Майка й я пита: - А разрешават ли ви да ядете, това което сте приготвили? Дъщерята (през сълзи): - Карат ни!