За някои мъже, а и жени, няма по-хубаво питие от чаша добре изстудена бира.
Без значение дали е лято или зима, дали е празник или делник, бира задължително има и се пие!
Има нещо, което отличава бирата от всички други алкохолни питиета.
Това е пяната.
Всички сме наясно, че и пяната и самата бира се правят от едно и също нещо и на практика е странно, че имат различна структура и различен цвят.
Чудили ли сте се някога защо е така - защо пяната на бирата е бяла, а самата течност кафеникава?
Ето го и научното обяснение:
Бирата абсорбира синята светлина, но отразява червената и зелената. Точно тази малка подробност й придава характерния цвят.
Белотата на пяната идва от начина, по който светлината минава през нея.
Всяко мехурче представлява газ, обграден с тънка стена от бирата. Пяната се състои от хиляди такива мехурчета. Когато светлината мине през тях, всяко от тях я пречупва и разпръсква в много и различни посоки.
Като резултат светлината, която излиза от пяната, е смес от много и различни дължини на вълната и човешкото око я възприема като бяла.
Е, без значение дали е бяла, или червена, бирата ще си остане любимо питие на мнозина.
А знаете ли как да си направите сами бира в домашни условия? Ако сте забравили, задължително преговорете материала.
Светла или тъмна бира, винаги върви с картофки. Ето ги и идеалните картофки за бира. Те са мекички отвътре и с хрупкава коричка отвън. Моментално ще се влюбите в тях!
http://petitfoura.blogspot.com
Е, стига сме говорили за бира! Време е да изпием по една чаша. И сега ще ви дадем точно 7 причини да го направите веднага. Наздраве!
youtube.com