Има някои гозби, които приготвяме толкова често, че сме започнали да ги възприемаме като традиционно български.
Една от тях е мусаката. Тя е една от рецептите, които всяка дама трябва да може да приготвя.
Мъжката част от човечеството, или иначе казано – нашите силни половинки, сякаш много държат да им приготвяме не просто мусака, а вкусна мусака.
Днес, решихме да се поинтересуваме по-подробно за историята на мусаката и нейните видове.
Мусаката е ястие, идващо от Близкия Изток, навлязло на Балканите, съответно и у нас, чрез влиянието на турската кухня.
Всъщност всяка държава, в чийто кулинарни трдиции присъства мусака, си има оригинална рецепта и начин да поднасяне на мусаката.
В страните от Близкия Изток мусаката се предлага като "сготвена" салата и се предлага студена.
В Турция сервират вкусната мусака под формата на леко запържено ястие, охладено на стайна температура.
Гръцката мусака пък има троен слой от продукти и се сервира топла, дори гореща.
Това "тройно правило" за слоевете споделят и в Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Румъния и Македония.
Името на популярното ястие "мусака" се корени в арабския език, където "musaqqa‘ah" означава "охладен".
Гръцкият вариант на мусака съдържа патладжани и картофи, смесени с кайма, в повечето случаи. Те се редуват със слоеве от сос Бешамел. Днес гръцката мусака се е променила и доусъвършенствала. Долният слой е от запържени в зехтин патладжани, следващият ред е смесен с агнешка кайма, сготвена с доматен сос, чесън, подправки. Следва сосът Бешамел, допълнен с кисела заливка. Едно наистина богато и много вкусно ястие.
Турската мусака няма слоеве. Приготвя се със сотирани патладжани, зелени чушки, домати, лук и кайма. Хапва се с пилаф и млечна салата, подобна на сух тартор.
Балканският вариант на мусака, който присъства на трапезите ни много често, е с картофки, вместо патладжани, свинска или смес кайма, полети с кисела заливка от яйца, кисело мляко и малко брашно.
В Румънската мусака може картофите да се заменят със зеле. Накрая ястието се поръсва с галета за повече плътност.
След толкова много приказки за нейно величество мусаката, ви предлагаме да видите и някои от нашите рецепти и да си приготвите една.