Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Мусаката по света и у нас

по статията работи: | 12 април 2015 Прочитания: 3265
Е винаги вкусна, независимо от различията в приготвянето
Мусаката по света и у нас
Източник: lubka grancharova

Има някои гозби, които приготвяме толкова често, че сме започнали да ги възприемаме като традиционно български.

 

Една от тях е мусаката. Тя е една от рецептите, които всяка дама трябва да може да приготвя.

 

Мъжката част от човечеството, или иначе казано – нашите силни половинки, сякаш много държат да им приготвяме не просто мусака, а вкусна мусака.

 

Днес, решихме да се поинтересуваме по-подробно за историята на мусаката и нейните видове.

 

Мусаката е ястие, идващо от Близкия Изток, навлязло на Балканите, съответно и у нас, чрез влиянието на турската кухня.

 

Всъщност всяка държава, в чийто кулинарни трдиции присъства мусака, си има оригинална рецепта и начин да поднасяне на мусаката.

 

В страните от Близкия Изток мусаката се предлага като "сготвена" салата и се предлага студена.

 

В Турция сервират вкусната мусака под формата на леко запържено ястие, охладено на стайна температура.

 

Гръцката мусака пък има троен слой от продукти и се сервира топла, дори гореща.

 

Това "тройно правило" за слоевете споделят и в Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Румъния и Македония.

 

Името на популярното ястие "мусака" се корени в арабския език, където "musaqqa‘ah" означава "охладен".

 

Гръцкият вариант на мусака съдържа патладжани и картофи, смесени с кайма, в повечето случаи. Те се редуват със слоеве от сос Бешамел. Днес гръцката мусака се е променила и доусъвършенствала. Долният слой е от запържени в зехтин патладжани, следващият ред е смесен с агнешка кайма, сготвена с доматен сос, чесън, подправки. Следва сосът Бешамел, допълнен с кисела заливка. Едно наистина богато и много вкусно ястие.

 

Турската мусака няма слоеве. Приготвя се със сотирани патладжани, зелени чушки, домати, лук и кайма. Хапва се с пилаф и млечна салата, подобна на сух тартор.

 

Балканският вариант на мусака, който присъства на трапезите ни много често, е с картофки, вместо патладжани, свинска или смес кайма, полети с кисела заливка от яйца, кисело мляко и малко брашно.

 

В Румънската мусака може картофите да се заменят със зеле. Накрая ястието се поръсва с галета за повече плътност.

 

След толкова много приказки за нейно величество мусаката, ви предлагаме да видите и някои от нашите рецепти и да си приготвите една.

 

Бела мусака (Сърбия)

 

Мусака с агнешка кайма

 

Мусака (Даниела)

 

Мусаката на Надя

 

Богата мусака

 

 

 

Рейтинг: 4 / 5 , 276 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...