Червеното вино е добро за нашето здраве. Този факт вече е всеизвестен. Но едно ново проучване установило, че и сухото червено вино също може да е сериозен помощник.
Знаем ли каква е разликата между сухо и сладко вино, особено когато става дума за плодово вино?
Ако не знаете, сега е моментът заедно да разберем.
Преди да се превърне във вино, гроздовият сок съдържа естествените захари от плода. Без тях няма как да се получи ферментационният процес. Сладко вино се води това, което има остатъчна захар и сладост след ферментацията.
Вино, което съдържа по малко от 10г захар се счута за сухо, според някои познавачи на виното. Всичко над 35 г захар вече се определя за сладко. Зоната между тези граници бива определяна като "извън суха" (букв.пр.).
Някои хора определят дадено вино като "плодово", което означава, че се усеща вкус на повече и различни плодове от гроздето. На любител на виното може да се случи при първа глътка на мерло да усети аромат на черна череша, например. Но в него няма нищо друго, освен грозде. Повечето видове мерло биват определяни като "Сухо", тъй като съдържат по-малко захар.
Намерена е много силна и полезна връзка между сухото червено вино и вечеря от средиземноморската диета. Т.е. ако искаме да хапнем полезно на вечеря, то трябва да си приготвим нещо от средиземноморската кухня и да си сипем една чаша сухо червено вино.
Научно доказано е, че тази комбинация може да направи чудеса с организма ни.
photl.com
Разбира се, ако не се чувствате достатъчно подготвени в тази област, съветваме ви да отидете в магазин за вина, където всеки един консултант ще ви помогне в избора на сухо червено вино, което да отговаря на всичките ви изисквания (цена, съдържание на захари и т.н).
И накрая, но не по важност, трябва да направим и уточнението, че става дума за една чаша с вечерята. Длъжни сме да кажем - полезно е, но не и ако консумираме вино в неограничени количества.