Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Плоският хляб по света. Чапати и маца

по статията работи: | 01 декември 2019 Прочитания: 9341
Характерен за много култури и лесен за приготвяне
Плоският хляб по света. Чапати и маца
Източник: Thinkstock / Guliver

Хлябът присъства на трапезата много по-дълго, отколкото можем да си представим. Вероятно от момента, в който човешкият индивид е открил огъня, някъде преди 75 000 години.

 

Смлените житни култури, т.е. брашно, комбинирани с вода и изпечени върху нагорещени каменни плочи, изхранват гладните човешки гърла поне от 5000 години. Хлябът в различните му форми до такава степен е "заседнал" в представите на хората, че носи със себе си една особено ритуалност.

 

А преди възникването на модерните електрически уреди и появата на набухвателите, той е изглеждал по съвсем различен начин.

 

Плоският хляб по света

 

Навсякъде по света, където хронологичните доказателства за цивилизация са с няколко нули, плоският хляб е присъствал в менюто под едно или друго наименование.

 

Тук се промъква и фокачата, чийто произход ни отвежда в Средиземноморието при етруските или древните гърци.

 

Напоследък все по-известни и търсени у нас стават рецептите от еклектичната индийска кухня, в това число – рецептите за наан и чапати. Наан е разпространен в Индия, Афганистан, Иран, Пакистан, Бангладеш, а чапати – в Непал, Индия и Пакистан. Разбира се, версии на тези два вида плосък хляб присъстват в много култури и на други континенти, не само в Азия.

 

Веднага подкрепяме това твърдение с пример – тортийата, която се е похапвала в Мексико от местните племена в продължение на няколко хилядолетия. Тортийата може да бъде приготвена и със специално обработено царевично брашно, както например правят в Панама.

 

Плоският хляб има дълбоки корени и в кухнята на балканските и арабските страни. В Сърбия и Македония открай време похапват плоските питки лепиня, а в България много разпространени са пърленките.

 

Въпреки че различните по "националност" плоски хлебчета могат да се приготвят от различни видове зърнени култури, технологията, общо взето, винаги е една и съща.

 

Рецепти за плосък хляб

 

За да ви покажем "близостта" между различните рецепти за плосък хляб, предлагаме ви няколко рецепти.

 

Чапати


Източник: Wikipedia

 

Необходими продукти:

 

1 ч.ч. пълнозърнесто брашно

 

1 ч.ч. брашно тип 500

 

1 ч.л. сол

 

2 с.л. зехтин

 

1 ч.ч. топла вода

 

Начин на приготвяне:

 

В голяма купа смесете двата вида брашно и солта. Прибавете зехтина и разбъркайте с дървена лъжица, прибавяйте по малко и от топлата вода. Водата трябва да е такова количество, че да направи тестото еластично, без да е лепкаво.

 

Омесете тестото върху набрашнена повърхност, докато стане гладко. Разделете го на 10 части, а може и на по-малко, ако искате хлебчетата да са по-големи.

 

Оставете оформените като топчета парчета тесто да починат.

 

През това време, загрейте малко зехтин в тиган. Разточете топчетата, да бъдат тънки, колкото арабска питка или тортийа. Когато мазнината е много нагорещена, поставете първото чапати в тигана. Гответе, докато се появяват кафяви петна, и от двете страни. Продължете процедурата до свършване на тестото.

 

А сега ви предлагаме рецептата за еврейския безквасен плосък хляб маца, който се сервира традиционно на Пасха.

 

Имайте предвид, че за направата на този хляб се използва тесто, което не е имало никакъв контакт с течности. А за да отговаря на традициите на Пасха, пекарят на маца разполага само с 18 минути от момента, в който е смесил брашното и водата, до момента, в който изважда маца от фурната. Разбира се, не сте задължени да спазвате това условие.

 

Maца - хляб за Пасха


Източник: Wikipedia

 

Необходими продукти:

 

1 ч.л. брашно за поръсване

 

1 ч.ч. брашно тип 500

 

1/3 ч.ч. вода, повече при необходимост

 

½ ч.л. едра сол (за предпочитане – Кошер/Kosher)

 

1 ч.л. зехтин

 

Начин на приготвяне:

 

Преместете решетката на фурната на по-горен ред, мушнете тава за печене и загрейте на 245 С.

 

Набрашнете чиста повърхност и точилка. В купа сложете брашното. Ако решите да спазвате условието с 18-те минути, включете таймер сега. Изсипете, лъжица по лъжица, водата в купата с брашно. Разбъркайте сместа с вилица и я извадете върху набрашнената повърхност. Омесете тесто бързо и чевръсто, от 30 секунди до 1 минута.

 

Разделете тестото на 4 еднакви парчета. Всяко парче разрежете на половина. Трябва да получите 8 еднакви парчета. Всяко оформете като топче и разточете подобно на палачинка, като набрашнявате при необходимост. Разточвайте от центъра към периферията, като оставяте да си почива по няколко секунди. Трябва да се получи много тънко тесто.

 

С помощта на вилица, надупчете всяко хлебче средно по 25 пъти до дъно, за да не се надигне при печенето. Обърнете и надупчете и от другата страна.

 

По това време, ако спазвате традицията, трябва да са ви останали около 5 минути. Извадете тавата от фурната и подредете хлебчетата. Мушнете и печете 2 минути и от двете страни.

 

Готовите хлебчета маца извадете и охладете върху решетка. С четка намажете със зехтин и поръсете със солта.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • Картофки, ама по-така ;)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
Има ли хапчета против глад? - Има, но са много големи! - Нищо, как се казват? - КЮФТЕТА !