Поничката е любимо изкушение на целия свят. Тя е известна в много страни, в които придобива различни форми и наименования.
Основата на рецептата обаче винаги е една и съща – тесто, запържено в много мазнина.
Поничката по света е популярно хапване и в домашни условия, и в заведения. Тя е и сред най-купуваните "улични" храни.
Историята й обаче е доста противоречива. Вероятно именно поради факта, че е разпространена из целия свят, е трудно да се проследи първоизточника.
Една теория предполага, че поничката идва от САЩ, където и до ден днешен е настолна храна. Само че не американци я "изобретяват", а холандски пекари.
Това твърдение се основава на наименованието oliekoek, което от холандски означава точно "маслен кейк", или подсладено изделие, изпържено в обилна мазнина.
Американецът Хенсън Грегъри твърди, че той е бащата на пръстеновидната поничка, като нейната рождена година е далечната 1847.
Според антрополога Пол Р. Мълинс, първата кулинарна книга, която споменава рецепта за поничка, е написана през 1803 година и е английска. Макар рецептата да фигурира при американските.
До средата на 19 век, поничката започва да придобива модерната си форма и се превръща в традиционно за Щатите тестено лакомство.
Поничката, макар и усилено американизирана, изглежда различно във всяка една страна, където се приготвя. Да хвърлим един поглед...
Италия
Тук изделието се нарича zeppola.
Източник: Wikipedia
Бразилия
В топлата страна на пържения сладкиш му викат Bolinho de chuva. Изглежда ето така:
Източник: www.itbeach.com.br
Монголия, Централна Азия
Boortsog, boorsoq или baursak:
Източник: Wikipedia
Индия
Разноцветната индийска кухня няма как да "мине" без понички. Казват им
Jalebi или Jilawii.
Източник: Wikipedia
Китай
В китайската кухня почти всичко се пържи, така че поничката си е задължителна! Наричат я Shuangbaotai.
Източник: Wikipedia
Германия
Schneeballen, или "снежни топки".
Източник: Wikipedia