Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Рьощи - най-голямото картофено кюфте

по статията работи: | 20 януари 2014 Прочитания: 6379 2
Традиционна рецепта за Швейцария
Рьощи - най-голямото картофено кюфте
Източник: Thinkstock/ Guliver

Кюфтенца! От кайма, картофени кюфтенца, магданозени кюфтенца, обичаме ги всякакви. Е, разбира се, не сме измислили топлата вода, както се казва.

 

Швейцарците също имат прекрасна рецепта за картофени кюфтенца. Или т.нар. рьощи.

 

Тези кюфтенца са характерни най-вече за кантона Берн. Всъщност това е традиционната закуска за жителите на кантона. Както вече казахме, рьощите се приготвят традиционно от картофки.

 

Ресторантите из цяла Швейцария предлагат вкусните кюфтенца, а както се случва с апетитните рецепти, те бързо излизат и от пределите на страната. За швейцарците рьощите са националното ястие, едно от тези, които можем да определим като емблема за кухнята на дадена страна.

 

Картофените кюфтенца могат да се сервират и като гарнитура на други ястия, като спанак с яйца. Тази конбинация е често срещана.

 

Ето и как се прави вкусното швейцарско кюфте. Картофите се настъргват, могат да са варени или сурови. Понякога в самата мазнина се добавят сол и пипер на вкус. След това картофите се оформят като големи рингове или във формата на пирожка. Обикновено размерите варират от 3 до 12 см в диаметър и 1-2 см дебелина. Получава се едно доста солино кюфтенце. Често рьощи заема цялата повърхност на тигана, в който се пържи. Дори това е по-лесният вариант за приготвяне на традиционното ястие.

 

Понякога към картофите се добавят и бякон, лук, различни подправки и билки, сирене, ябълки. Всеки кантон или регион си има своя рецепта за вкусните рьощи.

 

В Швейцария се шири едно популярно мнение, че рьощите се хапват само в германоговорящите кантони на страната. Тъй като рецептата, или по-скоро вкусът й, бива определян като идентификатор за немската култура.

 

Линията, която разделя немските от френските части на красивата Швейцария, се нарича шеговито "рьощи канал" (Röstigraben).

 

Ние, естествено, ще ви предложим една рецепта, която да използвате, за да си направите вкусното традиционно швейцарско кюфте.

 

Картофеното кюфте е атрактивно на външен вид. Сериозните му размери напомнят на виенския шницел, който е готов да избагя от очертанията на чинията. Убедени сме, че ще ви хареса.

 

Рейтинг: 4 / 5 , 294 гласa
Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Silviq Milenova
20.01.2014 | 17:04
Много вкусно ми изглежда!
1
работната пчела
20.01.2014 | 16:54
Супер рецепта,сега като се прибера ще взема да пробвам! :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D