Кюфтенца! От кайма, картофени кюфтенца, магданозени кюфтенца, обичаме ги всякакви. Е, разбира се, не сме измислили топлата вода, както се казва.
Швейцарците също имат прекрасна рецепта за картофени кюфтенца. Или т.нар. рьощи.
Тези кюфтенца са характерни най-вече за кантона Берн. Всъщност това е традиционната закуска за жителите на кантона. Както вече казахме, рьощите се приготвят традиционно от картофки.
Ресторантите из цяла Швейцария предлагат вкусните кюфтенца, а както се случва с апетитните рецепти, те бързо излизат и от пределите на страната. За швейцарците рьощите са националното ястие, едно от тези, които можем да определим като емблема за кухнята на дадена страна.
Картофените кюфтенца могат да се сервират и като гарнитура на други ястия, като спанак с яйца. Тази конбинация е често срещана.
Ето и как се прави вкусното швейцарско кюфте. Картофите се настъргват, могат да са варени или сурови. Понякога в самата мазнина се добавят сол и пипер на вкус. След това картофите се оформят като големи рингове или във формата на пирожка. Обикновено размерите варират от 3 до 12 см в диаметър и 1-2 см дебелина. Получава се едно доста солино кюфтенце. Често рьощи заема цялата повърхност на тигана, в който се пържи. Дори това е по-лесният вариант за приготвяне на традиционното ястие.
Понякога към картофите се добавят и бякон, лук, различни подправки и билки, сирене, ябълки. Всеки кантон или регион си има своя рецепта за вкусните рьощи.
В Швейцария се шири едно популярно мнение, че рьощите се хапват само в германоговорящите кантони на страната. Тъй като рецептата, или по-скоро вкусът й, бива определян като идентификатор за немската култура.
Линията, която разделя немските от френските части на красивата Швейцария, се нарича шеговито "рьощи канал" (Röstigraben).
Ние, естествено, ще ви предложим една рецепта, която да използвате, за да си направите вкусното традиционно швейцарско кюфте.
Картофеното кюфте е атрактивно на външен вид. Сериозните му размери напомнят на виенския шницел, който е готов да избагя от очертанията на чинията. Убедени сме, че ще ви хареса.