Свикнали сме да слушаме за това колко е ароматна и тежка ориенталската кухня, което си е истина, ако помислим за супер сладките сиропирани сладкиши, като баклавата или силните подправки, които се прибавят към ястията.
Но от друга страна съществуват и вкусни и полезни рецепти, като характерния фалафел, който е изключително подходящ по време на пости.
Но има и един продукт, който се слави с питателните си свойства и полезни характеристики. Това е таханът.
У нас много обичаме да си хапваме тахан халва, но не всеки е наясно какво точно е тахан и как се приготвя. Таханът се прави от сусамово семе.
Единият вариант е бял тахан, направен от белено семе. Вкусът на белия тахан е по-сладък и фин. Вторият вариант е да се приготви тахан от необелени сусамови семена. Цветът тогава е по-тъмен и вкусът е малко по-горчив, от този на белия тахан. Но от друга страна съдържа в себе си повече минерали и хранителни вещества. Затова, кой да изберете, оставяме на вас.
Сусамовото олио е изключително полезен продукт, който се абсорбира и преработва напълно от човешкия организъм, което го прави и много полезно.
Таханът има полутечна форма и служи за основа на най-различни ориенталски ястия.
Таханът е любима храна на вегетарианци, вегани или хора, които просто искат да се хранят здравословно. Таханът е богат на витамини от група В, както и на калций. Това означава, че хапването на тахан предпазва от проблеми с костната система. Освен това има общо ободрително действие върху организма. Може да се хапва сутрин на гладно, подобно на това, което практикуват някои хора – хапването на 1-2 две лъжички мед.
Количеството белтъчини в тахана са повече дори и от тези в сиренето и някои видове месо.
Освен калция, за който вече стана дума, в тахана се съдържат и още много минерали – желязао, магнезий, фосфор, цинк, калий. Ето защо се смята, че таханът е една от най-полезните храни, които трябва да хапваме по-често.
Освен добре познатата халва, с тахан се прави и баба гануш (рецепта от ливанската кухня).
Можете да опитате да направите домашна тахан халва. Или тези веган бонбони, кото не е нужно да сте веган, за да опитате. Едно прекрасно предястие с тахан е хумусът. Опитайте го, ако решите да организирате ориенталска вечер, или просто ви се хапва нещо вкусно и различно.