Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Карвинг - изкуството на красивата храна

по статията работи: | 30 ноември 2019 Прочитания: 6507
Тиква или букет цветя? Помислете добре какво ще хапнете днес!
Карвинг - изкуството на красивата храна
Източник: Thinkstock / Guliver

Рози от диня, птици от тиква и морски рак от целина. Да, знаем, че сте виждали поне веднъж подобни творения на изкуството. Чудите се как се нарича? Името на това кулинарно умение носи названието карвинг (carving). В буквален превод това означава "дълбая с длето".

 

Най-общо казано, карвинг представлява гравиране върху храна, като най-често това са плодове и зеленчуци. Възможностите за изображения са много – от цветя и завъртулки, до анимационни герои и дори човешки облик. За материал пък могат да послужат твърдите плодове и зеленчуци – тиквичка, морков, ябълка, патладжан, най-често диня и тиква, както и всичко останало, за което се сетите. Гравирането може да стане и върху хляб.

 

Понякога карвингът напомня на резбата върху дърво, с тази разлика, че произведението няма да трае повече от няколко дни. Причина за това може да бъде не само краткотрайността на продуктите. Истината е, че човек често се изкушава да си хапне от красиво издълбания плод или зеленчук. А това само може да носи още по-голямо признание на майстора.

 

И като споменахме майстори, тук е моментът да уточним кои са истинските карвинг творци. Имайки предвид, че това изкуство се заражда в Азия, то няма как най-големите специалисти в областта да не са китайците, японците и тайландците.

 

Зараждането на карвинга

 

Последните дори се смятат и за създатели на карвинга. Според легендата, преди повече от 600 години, по време на Кралския фестивал в Тайланд, съществувал обичай да се пускат фенери по реката. През 1364 година на организаторката Нанг Напомас й дошла идеята да украси фенера си с плодове и зеленчуци, които оформила в различни фигури. Като видял произведението й, крал Фра Руанг останал изумен от огромната водна лилия с кацнали птици около нея. Тогава той наредил фенерът на Напомас да бъде началото на едно изкуство, което задължително да се изучава.

 

На по-късен етап, карвинг започва да се практикува като традиционна техника в Япония и Китай. От екзотичните плодове и зеленчуци се изобразявали не само цветя и животни, а и императорски образи, митични богове, както и известни сгради.

 

Източник: Уикипедия

 

В Китай и Япония

 

Карвингът в Китай и Япония си приличат по някои от методите на работа. Майсторите и от двете страни често използват шаблони и изрезки, за да си улеснят изработката. В техните произведения преобладават фигурите на хора и животни. Много често се срещат и сцени от бойните изкуства, на които те също са майстори. Според специалистите обаче, техните методи са лишени от изискания подход на тайландската школа.

 

Тайландската школа

 

В Тайланд специфична е орхидеята. Затова и много от местните карвинг умения са средоточени именно в правенето на цветя. Композициите им се изрязват ръчно със специални ножове и резци. Галантността и лекотата, с която работят, ги прави най-добрите.

 

Изкуството на карвинг набира все по-голяма известност. Днес то е разпространено по целия свят. Макар най-добрите майстори да си остават в Източна Азия, много готвачи от различни краища на света намират своя талант в тази сфера. Чехите са едни от най-добрите, а в Турция е съвсем обичайно да видиш как човек издълбава диня в невероятна форма, докато си лежиш на плажа.

 

Поради факта, че в почти всеки голям хотел или ресторант се намира поне по едно карвинг творение, хората все повече се запознават с това течение. Поради големия интерес, се издават много книги по темата, а инструментите, с които се рисува по плодовете и зеленчуците, са все по-достъпни като асортимент, а и като цена. Така всеки, който е заинтригуван от карвинга и иска да се занимава с него, може да го направи в домашни условия.

 

Никога не е излишно храната в чинията да бъде поднесена красиво. Вместо обикновени тиквички, не е ли по-добре да си хапнете лале или есенен лист? А за децата, които трудно се хранят, карвингът е чудесен начин да поднесете мече или магаренце, вместо досадната ябълка.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Винаги готвя с вино. Понякога дори го добавям в храната!" Уилям Клод Фийлдс, американски комик  
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
Жена и мъж се карат.  Жената: - КАКВО искаш? Мъжът: - Нека си спестим 1 час - напрво ми кажи какво искам...