След дългата и приятна вечеря с приятели идва моментът, в който трябва някой да почисти кухнята. Обикновено няма много желаещи да помогнат.
Мисълта да сложите всичко в съдомиялната машина е много изкушаваща. Но как стои въпросът с кухненските ножове?
Особено ако сте ги ползвали за разфасоване на птица и са доста по-замърсени от обичайното. Не ги мийте в съдомиялна машина. Това не е добра идея - когато затворите вратата на машината, не можете да проследите движенията вътре.
Когато я включите, ножът може да се разхвърчи и да се удря многократно в другите съдове или стените на миялната.
Това няма да нарани само острието на ножа и да го направи почти неизползваем, но и ако дръжката му е дървена, може да прогние, което я прави опасна.
Може да не забележите, че се е пропукала и когато използвате ножа, това пряко застрашава този, който го използва. Козметичните наранявания по машината също можете да спестите, ако просто не го слагате вътре.
Отговорът вече е ясен. Върнете се към стария, изпитан метод – миенето на ръка. Хубавото е, че става по-бързо отколкото това с машината.
Но, разбира се, изисква внимание, особено ако ви се налага да измиете един от онези професионални готварски ножове, или т.нар. сътъри, за транжиране на месо, например.
Така че мийте ножовете на ръка, ако искате да запазите инвестицията, която сте направили и в скъпия нож, и в още по-скъпата съдомиялна машина.