Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

10-те най-богати на витамин С плодове и зеленчуци

по статията работи: | 14 юни 2013 Прочитания: 44298 2
Витаминът трябва да се приема в естествен вид, а не под формата на таблетки
10-те най-богати на витамин С плодове и зеленчуци
Източник: Facebook

Както отлично знаем, витамин C е жизнено важен за човешкия организъм, защото е най-силният защитник от вируси.


Той е важен за кръвоносните съдове и хрущялите, за поддържане нивата на допамина, пептидните хормони и тирозина.


Като един от най-силните антиоксиданти, витаминът помага за облекчаването на оксидативния стрес в тялото и намалява опасността от рак.

 

При всички положения обаче много по-добре е витаминът да се приема в естествен вид, чрез определени храни, а не под формата на фармацевтични таблетки.


Ето защо ви предлагаме супер полезният списък на най-богатите на витамин С плодове и зеленчуци. Витаминизирайте се!

 

Зелени и червени люти чушки

 

Чудесни за подправянето на редица ястия и сосове, както за консумиране в суров вид, зелените люти чушлета предлагат най-много витамин С сред храните. В 100 грама чушлета се съдържат 245.4 мг, а в една единствена чушка – 109.13 мг. Червените им сестри съдържат 144 мг в 100 г, а една чушка има 65 мг.

 

Гуава

 

 Източник: Thinkstock/ Guliver

 

В зависимост от вида гуава, нивото на витамин С може да варира. Обикновено в 100 г от плода се съдържат 228 мг, а в една гуава има 126 мг. Освен на витамин С, тя е богата на разтворими фибри, витамин А, фолиева киселина, минерали, калий, мед и манган. Интересен факт е, че една единствена гуава съдържа четири пъти повече витамин С, отколкото един портокал.

 

Чушки


 Източник: Thinkstock/ Guliver

 

Фактът, че чушките са богат доставчик на витамин С, е добре познат факт. Любопитно е, че количеството на витамина зависи от цвета на чушката, като жълтите са на първо място по съдържание – 184 мг в 100 грама. Зелените чушки предлагат най-малко витамин С – 132 мг на чушка.

 

Мащерка и магданоз


 Източник: Thinkstock/ Guliver

 

И свежите, и сухите варианти на подправките са натъпкани с всякакви полезни вещества и имат разнообразни ползи за здравето. Мащерката набавя на организма най-голямото количество витамин С сред билките – 160 мг на 100 г, 1.6 мг в една единствена чаена лъжица. Магданозът също не отстъпва – 133 мг в 100 г, 13.3 мг в 10 стръка. Чудесното е, че е идеален за освежаването на всяка рецепта – предястие, салата, осново, супа.

 

Тъмни листни зеленчуци (сарепска горчица, кресон, къдраво зеле)


Източник: sxc.hu

 

Трябва да знаете, че, освен на витамин С, тъмните листни зеленчуци са много богати на калций. Суровото къдраво зеле съдържа 120 мг от витамина в 100 г и е на първо място. Сарепската горчица го следва със 70 мг в 100 г. Градинският кресон предлага на тялото 69 мг в 100 гр.

 

Броколи, карфиол, брюкселско зеле


Броколите са изключително полезни в борбата с рака. Съдържат 89 мг витамин С в 100 г. суровият карфиол е по-беден на витамина – 46 мг в 100 г. Суровото брюкселско зеле пък съдържа 75 мг в 100 г.


Киви

 

 Източник: sxc.hu

 

В 100 гр киви се съдържат 49 ccal,0 мазнини, 1 грам белтъчини, 11 грама въглехидрати. Плодовете съдържат 80% вода, 18% сухо вещество, в което 9-12% захари. В 100 гр киви има 93 мг витамин С, а в един единствен плод – 84 мг.

 

Папая


Източник: Thinkstock/ Guliver


Плодовете папая имат високо съдържание на много витамини.

 

Конкретно за витамин С: 62 мг в 100 гр, а в една средно голяма папая се откриват 188 мг.

 

Портокали, мандарини, цитруси

 

Източник: Thinkstock/ Guliver

 

Цитрусите са отлично познат източник на витамин С. Той се крие и в кората им. Портокалите ни дават 59 мг в 100 гр и 83 мг на плод. Мандарините са по-скромни – 49 мг на 100 гр, или 36 мг на плодче.

 

Ягоди

 

 

Всеобщата любимка дарява човека с 59 мг от витамина в порция от 100 гр. В една единствена ягодка се крият 11 мг витамин С.

 
Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Tsveti Abadzhieva
28.08.2013 | 01:18
Отговор на коментар #1 от Vqra Petrova:
е то само гуавата и папаята са екзотични :)))
1
Vqra Petrova
14.06.2013 | 14:55
повечето такива екзотични плодове никог ане съм ги яла, да не кажа всички които казахте.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Солта е създадена от най-чистите родители: слънцето и морето." Питагор  
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!