Както отлично знаем, витамин C е жизнено важен за човешкия организъм, защото е най-силният защитник от вируси.
Той е важен за кръвоносните съдове и хрущялите, за поддържане нивата на допамина, пептидните хормони и тирозина.
Като един от най-силните антиоксиданти, витаминът помага за облекчаването на оксидативния стрес в тялото и намалява опасността от рак.
При всички положения обаче много по-добре е витаминът да се приема в естествен вид, чрез определени храни, а не под формата на фармацевтични таблетки.
Ето защо ви предлагаме супер полезният списък на най-богатите на витамин С плодове и зеленчуци. Витаминизирайте се!
Чудесни за подправянето на редица ястия и сосове, както за консумиране в суров вид, зелените люти чушлета предлагат най-много витамин С сред храните. В 100 грама чушлета се съдържат 245.4 мг, а в една единствена чушка – 109.13 мг. Червените им сестри съдържат 144 мг в 100 г, а една чушка има 65 мг.
Източник: Thinkstock/ Guliver
В зависимост от вида гуава, нивото на витамин С може да варира. Обикновено в 100 г от плода се съдържат 228 мг, а в една гуава има 126 мг. Освен на витамин С, тя е богата на разтворими фибри, витамин А, фолиева киселина, минерали, калий, мед и манган. Интересен факт е, че една единствена гуава съдържа четири пъти повече витамин С, отколкото един портокал.
Чушки
Източник: Thinkstock/ Guliver
Фактът, че чушките са богат доставчик на витамин С, е добре познат факт. Любопитно е, че количеството на витамина зависи от цвета на чушката, като жълтите са на първо място по съдържание – 184 мг в 100 грама. Зелените чушки предлагат най-малко витамин С – 132 мг на чушка.
Мащерка и магданоз
Източник: Thinkstock/ Guliver
И свежите, и сухите варианти на подправките са натъпкани с всякакви полезни вещества и имат разнообразни ползи за здравето. Мащерката набавя на организма най-голямото количество витамин С сред билките – 160 мг на 100 г, 1.6 мг в една единствена чаена лъжица. Магданозът също не отстъпва – 133 мг в 100 г, 13.3 мг в 10 стръка. Чудесното е, че е идеален за освежаването на всяка рецепта – предястие, салата, осново, супа.
Тъмни листни зеленчуци (сарепска горчица, кресон, къдраво зеле)
Източник: sxc.hu
Трябва да знаете, че, освен на витамин С, тъмните листни зеленчуци са много богати на калций. Суровото къдраво зеле съдържа 120 мг от витамина в 100 г и е на първо място. Сарепската горчица го следва със 70 мг в 100 г. Градинският кресон предлага на тялото 69 мг в 100 гр.
Броколи, карфиол, брюкселско зеле
Броколите са изключително полезни в борбата с рака. Съдържат 89 мг витамин С в 100 г. суровият карфиол е по-беден на витамина – 46 мг в 100 г. Суровото брюкселско зеле пък съдържа 75 мг в 100 г.
Източник: sxc.hu
В 100 гр киви се съдържат 49 ccal,0 мазнини, 1 грам белтъчини, 11 грама въглехидрати. Плодовете съдържат 80% вода, 18% сухо вещество, в което 9-12% захари. В 100 гр киви има 93 мг витамин С, а в един единствен плод – 84 мг.
Източник: Thinkstock/ Guliver
Плодовете папая имат високо съдържание на много витамини.
Конкретно за витамин С: 62 мг в 100 гр, а в една средно голяма папая се откриват 188 мг.
Източник: Thinkstock/ Guliver
Цитрусите са отлично познат източник на витамин С. Той се крие и в кората им. Портокалите ни дават 59 мг в 100 гр и 83 мг на плод. Мандарините са по-скромни – 49 мг на 100 гр, или 36 мг на плодче.
Всеобщата любимка дарява човека с 59 мг от витамина в порция от 100 гр. В една единствена ягодка се крият 11 мг витамин С.