Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

7 храни за повишаване на плодовитостта

по статията работи: | 29 януари 2014 Прочитания: 6667
Съществуват храни, които спомагат процеса на зачеване
7 храни за повишаване на плодовитостта
Източник: Thinkstock / Guliver

Дами, ако се опитвате да заченете, трябва да знаете, че съществуват няколко прости храни за подобряване на плодовитостта, които най-вероятно ще искате да опитате.

 

Експертите са единодушни, че някои от съставките в продуктите съдържат вещества, помагащи на жените по-бързо да забременеят.

 

Няма значение дали се опитвате да заченете за първи път или вече сте майка, която иска да повтори или потрети бременността, тези супер здравословни и вкусни храни за подобряване на плодовитостта ще ви помогнат да изминете този път по-лесно.

 

Бадеми

 

Някои от храните, които ще видите, може да не са това, което си представяте. Например бадемите. Кой би си помислил, че тези вкусни и на много хора любими ядки са толкова полезни при опит за забременяване?

 

Може да ви звучи странно, но е точно така. Бадемите са богати на витамин Е, който предпазва ДНК-то на яйцеклетките и подобрява спермата при мъжете.

 

Листни зеленчуци

 

Най-вероятно не сте изненадани да видите листните зеленчуци в този списък, тъй като те доказано са безкрайно полезни за здравето. Продуктите като спанак или зеле са пълни с витамин А, който помага на развитието на фоликулите и подобрява цервикалната слуз. Спанакът е и с високо съдържание на желязо, което е свързано с повишаване на плодовитостта. При жените, които имат ниско съдържание на желязо в организма, се наблюдава по-малка вероятност за зачеване.

 

Сьомга

 

Сьомгата е друг често препоръчван продукт, поради високото си съдържание на селен и здравословните мазнини в състава си. Рибата е известна още и с богатия си състав на омега-3 мастни киселини. И все пак, важна роля за забременяването играе селенът. Според изследвания, той може да направи спермата по-плодородна, а също така и да защити яйцеклетките и сперматозоидите от свободните радикали. Специалистите твърдят още, че селенът може да предпазва и от аборти.

 

Стриди

 

Докато сте на пазар за сьомга, спокойно може да се възползвате и от възможността да си закупите стриди. Те често се смятат за афродизиак, но още по-добро действие имат при опитите за забременяване. Стридите са богати на цинк, витамин D и витамин В12. Известно е, че витамин D помага на количеството глюкоза да остане умерено и тонизира матката. Така тя се свива правилно по време на раждането. Най-добре е да споделяте порциите стриди с партньора си, защото съдържанието на цинк ще подобри и качеството на спермата.

 

Пълнозърнести храни

 

Всички пълнозърнести храни като овес, пшеница, булгур и киноа се считат за храни, повишаващи плодовитостта. Когато се опитвате да забременеете, е добре да поддържате стабилни нива на кръвната захар. Според изследванията, повишените нива на инсулин могат да нарушат репродуктивните хормони, Пълнозърнестите храни като цяло допринасят за стабилизирането на кръвната захар и нивата на инсулина в организма. Затова винаги избирайте пълнозърнести тестени изделия вместо обикновени, и кафяв ориз вместо бял.

 

Необработени протеини

 

Необработените или домашно отглежданите птици са пълни с желязо, цинк и протеини – всичко важно за поддържането на репродуктивната система в добро състояние. Ако си харесате пиле в магазина, уверете се, че е отглеждано по свободен начин, не в клетка, или че е органично. Така ще се предпазите от антибиотиците и хормоните, които често присъстват в състава на пилетата от магазина. И все пак, имайте предвид, че прекаленият прием на протеини може да се отрази негативно на шансовете ви за забременяване.

 

Банани

 

Фактът, че именно бананите подобряват плодовитостта, е много добра новина. Хем са вкусни, хем и много полезни. Те помагат на храносмилането, укрепват кръвта, намаляват подуването, подобряват настроението и регулират хормоните. Бананите дават необходимата доза от витамин B6, който нормализира нивата на хормоните и гарантира правилно развитие на сперматозоидите и яйцеклетките. Затова не ограничавайте приема на банани, защото са калорични, ами започнете редовно да ги похапвате, за да имате по-голям шанс да се сдобиете с дете.

Рейтинг: 5 / 5 , 1 глас
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Модерната култура е задвижвана от кафе и бензин. Често първото има вкус на второто." Едуард Аби, американски есеист  
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Зелник, ама най-лесният на света!
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...