Най-богатите на антиоксиданти храни са вече известни!
Още хубави новини – повечето от тях са пролетни плодове, затова не пропускайте да хапвате доволно от тях този сезон.
Както знаем, антиоксидантите са важни за тялото, защото го защитават от вредните действия на свободни радикали. Те предпазват клетките ни от развитието на ракови заболявания, с което стават един от най-търсените елементи при борбата с разпространената болест.
За да си набавите необходимо количество антиоксиданти, не трябва да пиете витамини, добавки и др. Те са налични в почти всички плодове и зеленчуци, т.е. вие ги хапвате всеки ден.
Някои природни храни обаче имат изключително високо съдържание на полезните вещества. Вижте кои са те:
Червени плодове (berries) – боровинка, къпина, червена боровинка, малина, ягода, черешa
Боб – червен, шарен (pinto), черен
Сливи – сушени и пресни
Ябълки – грени смит (зелени), златна превъзходна, гала (червено-жълти)
Артишок, орехи
Някои изследвания сочат, че кафето и какаото също съдържат полезните антиоксиданти. Важно е да отбележим, че те се запазват единствено при суровото какао, затова подбирайте качествен натурален шоколад.