Вкусната касадия се приготвя от познатите пшенична или царевична тортийа. Но всъщност това, което прави ястието е пълнежът.
Обикновено това е апетитна смес от сирене и зеленчуци, овкусени с пикантни подправки.
Оригиналът на рецептата идва от Мексико, но името на ястието води началото си от испанската дума за сирене queso (касадия quesadilla на испанскаи).
Ястието може да има много лица, тъй като през годините хората са експериментирали доста с рецептата.
Мексиканска касадия
В централните и южни райони на Мексико касадия се прави от кръгла, царевична тортийа, затоплена достатъчно, за да може да се свие надве. Типичният пълнеж е от местно твърдо сирене. След това отново се затопля, за да се стопи сиренето. Не се добавя никакво масло или олио. Сервират се със зелена и червена салца, наситнен лук, гуакамоле, заквасена сметана. Но на някои места им добавят домати, чушки, магданоз или месо.
Американска касадия
Тя е регионален кулинаред фаворит в Юдозападните щати. Прави се по подобен начин на този в Мексико, но почти винаги има и месо, обикновено пуешко.
Има и още начин да приготвим касадия, който също се среща доста в Щатите. Използват две питки касадия. Едната се слага на дъното на тава, след това се изсипва пълнежа и накрая се слага втората. След това касадията се реже на парчета, като торта.
Когато приготвяме касадия трябва да знаем, че има някои много често срещани грешки, които е добре да знаем, за да не правим, а на финала да си хапнем вкусно ястие.
*готвене на много висока температура
*много сериозно количество пълнеж
*слагаме моркси дарове в пълнежа, които буквално се губят във всичкото сирене
*използваме дълбок и голям тиган, а е добре тиганът да е за палачинки или грил-тиган
*оставяме твърде дълго да престоят, след като сме ги сготвили. Но те стават влажни и вече не са толкова хрупкави и вкусни
Предлагаме ви ето тази вкусна рецепта за касадия с пилешко.