Фюжън кухнята обединява кулинарните традиции на две или повече националности, за да създаде иновативни и понякога изключително интересни ястия. Популярна е в мултикултурни и метрополитни области.
Критиците понякога я наричат "сбъркана кухня" (confusion cuisine), поради амбицията на готвачите да създадат нещо ново, отколкото да създадат успешна комбинация от вкусове, аромати и вид на храната.
Фюжън кухнята има древни корени, тъй като кулинарното богатство се е предавало от векове, но става популярна през 70-те. Няколко френски шеф-готвачи започнали да предлагат храна, която комбинира традиционни френски продукти с такива от азиатската кухня, по-специално от Виетнам и Китай.
Поради това често е наричана евразиатска кухня. Идеята бързо се разпространила в други европейски градове, както и в няколко щатски крайбрежни мегаполиса.
Този вид кухня никога няма да ви омръзне. Винаги ще има нещо интересно и изненадващо, което може да се получи от смесването на две съставки. Освен продукти, тя комбинира и различни видове техники на готвене.
Много хора са скептични относно гениалността на този вид готвене, защото в действителност често се случват и "сбъркани ястия". Все пак, тази кухня е експериментална. Трябва да сте добре запознати със съставките, за да знаете какъв ще е резултатът накрая.
В противен случай, рискувате да превърнете ястието в катастрофа.
В днешно време, обаче, вкусовете на хората се променят и фюжън кухнята се радва на все повече внимание. Хората се отварят към света и стават по-възприемчиви към екзотични и странни комбинации и вкусове.
А и не можем всеки ден да ядем еднакви ястия. Класиката отстъпва на импровизацията и вече всеки може да е уникален фюжън готвач в собствената си кухня.
В крайна сметка, готвенето е изкуство и трябва да носи удоволствие. Представяме ви няколко смели на пръв поглед ястия, които могат да ви изненадат с неочаквано доброто си съчетание на аромати, текстура и нестандартен вкус.
снимка: Pinterest
Индийски бургер. Това е комбинация между американска и азиатска кухня. Бургерът като традиционно американско ястие е подправено с индийските подправки къри, кориандър, куркума и е завито в традиционно индийския плосък хляб нан.
снимка: Wikipedia
Кексчета от раци. Звучи странно, но това е ястие, превърнало се вече в традиционно, отколкото фюжън. Сервира се в елитни френски и норвежки ресторанти, заедно с тайландски лют сос и салата.
снимка: goodnaturedfood.org
Сладко солена салата с манго и холандско сирене. Експериментално и странно, но според някои импровизатори тази салата има невероятен вкус. Соленият вкус на холандското сирене се допълва приятно с екзотично-сладкия аромат на мангото. Всичко е поръчено с полезната чия и балсамов дресинг.
снимка: Pinterest
Салата с моцарела, босилек и шийтаке. Това кулинарно решение комбинира италианска и азиатска кухня. Вместо класическите домати за "капрезе" е добавена японската гъба шийтаке. По всичко личи, че въпреки нестандарния избор, салатата обещава приятен вкус.