Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Фюжън кухня - сладко, солено, кисело в едно?

по статията работи: | 08 април 2013 Прочитания: 7870 6
Фюжън кухнята създава иновативни и понякога шокиращо интересни ястия
Фюжън кухня - сладко, солено, кисело в едно?
Източник: Thinkstock / Guliver

Фюжън кухнята обединява кулинарните традиции на две или повече националности, за да създаде иновативни и понякога изключително интересни ястия. Популярна е в мултикултурни и метрополитни области.

 

Критиците понякога я наричат "сбъркана кухня" (confusion cuisine), поради амбицията на готвачите да създадат нещо ново, отколкото да създадат успешна комбинация от вкусове, аромати и вид на храната.

 

Фюжън кухнята има древни корени, тъй като кулинарното богатство се е предавало от векове, но става популярна през 70-те. Няколко френски шеф-готвачи започнали да предлагат храна, която комбинира традиционни френски продукти с такива от азиатската кухня, по-специално от Виетнам и Китай.

 

Поради това често е наричана евразиатска кухня. Идеята бързо се разпространила в други европейски градове, както и в няколко щатски крайбрежни мегаполиса.

 

Този вид кухня никога няма да ви омръзне. Винаги ще има нещо интересно и изненадващо, което може да се получи от смесването на две съставки. Освен продукти, тя комбинира и различни видове техники на готвене.

 

Много хора са скептични относно гениалността на този вид готвене, защото в действителност често се случват и "сбъркани ястия". Все пак, тази кухня е експериментална. Трябва да сте добре запознати със съставките, за да знаете какъв ще е резултатът накрая.

 

 

В противен случай, рискувате да превърнете ястието в катастрофа.

 

В днешно време, обаче, вкусовете на хората се променят и фюжън кухнята се радва на все повече внимание. Хората се отварят към света и стават по-възприемчиви към екзотични и странни комбинации и вкусове.

 

А и не можем всеки ден да ядем еднакви ястия. Класиката отстъпва на импровизацията и вече всеки може да е уникален фюжън готвач в собствената си кухня.

 

В крайна сметка, готвенето е изкуство и трябва да носи удоволствие. Представяме ви няколко смели на пръв поглед ястия, които могат да ви изненадат с неочаквано доброто си съчетание на аромати, текстура и нестандартен вкус.

 

9971

снимка: Pinterest

 

Индийски бургер. Това е комбинация между американска и азиатска кухня. Бургерът като традиционно американско ястие е подправено с индийските подправки къри, кориандър, куркума и е завито в традиционно индийския плосък хляб нан.

 

9972

снимка: Wikipedia


Кексчета от раци. Звучи странно, но това е ястие, превърнало се вече в традиционно, отколкото фюжън. Сервира се в елитни френски и норвежки ресторанти, заедно с тайландски лют сос и салата.

 

9970

снимка: goodnaturedfood.org

 

Сладко солена салата с манго и холандско сирене. Експериментално и странно, но според някои импровизатори тази салата има невероятен вкус. Соленият вкус на холандското сирене се допълва приятно с екзотично-сладкия аромат на мангото. Всичко е поръчено с полезната чия и балсамов дресинг.

 

снимка: Pinterest

 

Салата с моцарела, босилек и шийтаке. Това кулинарно решение комбинира италианска и азиатска кухня. Вместо класическите домати за "капрезе" е добавена японската гъба шийтаке. По всичко личи, че въпреки нестандарния избор, салатата обещава приятен вкус.

 

 

Коментари(6)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
6
Galia Ivanova
09.04.2013 | 16:45
Отговор на коментар #3 от Violeta:
пробвай , може и да ти хареса . и аз преди не ядях но сега ми харесва страшно много
5
Ekaterina Tsoneva
09.04.2013 | 16:26
обожавам така да смесвам тези вкусове , обичам по - нетрадиционата кухня
4
Маргото
09.04.2013 | 14:23
Интересна статия!
3
Violeta
09.04.2013 | 11:17
Не мога да ям сладко и солено!
2
Tania Todorova
08.04.2013 | 22:39
ТРЯБВАТ ЛИ ВИ ПАРИ? НАД 1000 $ (долара) месечно? Печелите по 27 $ (долара) на ден единствено което трябва да направите е да се регистрирате тукhttp://sumixs.com/?ref=1467438 След това избирате Survey там не е нужно да гледате клиповете а трябва да отговаряте на анкетните въпроси те са с посочени отговори просто трябва да си избере отговора за всеки един Survey ще имате 8 въпроса и така след като попълните така наречената анкета(Survey) вие ще получите 9$ (долара), имате право на 3 Survey-a на ден. Изплащането се извършва в началото на всеки месец има условие за превода трябва да съберете 1200$ (долара) за да ви ги преведат, това зависи от вас трябва да събирате реферали и др. и така печелите по повече с няколко думи тези 1200$ (долара) може да ги изкарате за 1 месец или за 1-2-3-4 месеца всичко зависи от вас даже и да не ги съберете за един месец вие продължавате да трупате и да трупате , плащането става чрез PAYPAl. Не се бавете, опитайте, лесно е, не губите нищо, само ще спечелите пари които са ваши! УСПЕХ НА ВСИЧКИ!
1
Desislava Stoyanova
08.04.2013 | 17:11
МНого интересна статия :))
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D