Ако чуете думата "щрудел", какво изниква в съзнанието ви? Десерт с ябълки, орехи и канела! Правилно.
Може би ще ви изненадаме, но популярният и у нас австрийски десерт може да се направи с доста по-различни пълнежи от плодове, като къпини, вишни, кайсии.
Нима тиквеникът, който съвсем скоро ще можем да си приготвим, не може да се сравни с вкусния щрудел? Напротив, дори някои ще възкликнат, че е още по-вкусен и няма да е лъжа.
Скоро част от екипа на Kulinar.bg се разходи из приказните улички на Залцбург, където, за късмет, се случи слънчев празничен ден. И, освен порядъчното количество бира, се предлагаха и различни лакомства, някои от които с аромат на кисело зеле. Ха! Изненадахте ли се?
И аристократичните австрийци си похапват щрудел с кисело зеле, който ние тук наричаме зелник.
Щруделът е ястие, което може съвсем спокойно да се хапне и на закуска, и на вечеря. Как да не уважаваш такава кулинарна творба!
Все пак, колкото и лесно да изглежда, и завиването на щрудела си има своите тънкости, които в снимки ни разкри нашата Люба Грънчарова.
Самата дума от немски означава водовъртеж, въртоп, което донякъде разкрива тайната на правилното подреждане на десерта.
В следващите няколко кадъра можете да видите точния начин, по който да завиете щрудел.
А ако нямате своя любима рецепта за щрудел, разбира се, използвайте тези, които ние ви предлагаме светкавично.
Източник: Люба Грънчарова
Припомнете си и тънкостите в приготвянето на козунак, макар и да сме се запътили не към Великден, а към Коледа...