Френската кухня е известна със своите неповторими супи, вкусни сирена и красиви сладкиши. И неслучайно французите се гордеят изключително много с кулинарните си възможности.
Може би сте чували и твърдението, че хората във Франция са слаби и фини, въпреки чревоугодничеството си. Това е така, защото културата им на хранене e много прецизна. Те ядат само когато има нещо вкусно, ароматно и изискано. Рядко си позволяват да се хранят на улицата с джънк фууд. Да не говорим и за факта, че в менюто им задължително трябва да присъства вино, което да си отива с ястието.
За да се запознаете отблизо с качествата на френската кухня, вижте тези 7 рецепти, които със сигурност ще ви пренесат в атмосферата на кулинарна Франция.
Френски макарони
Представете си, че се разхождате по улиците на Париж и се спирате пред стара пекарна. Какво виждате на витрината? Френски макарони, разбира се! Малки сладкишчета в различни цветове и с многобройни видове пълнеж.
И макар че се смята, че те са родом от Италия и са пренесени във Франция през 15 век, не можем да отречем, че към днешна дата са абсолютна емблема на френските сладкари. Това се потвърждава и от факта, че първата записана рецепта за френски макарони е намерена през 1885 година в град Амиен, Северна Франция.
Вижте как да си приготвите сами френски макарони.
Френска лучена супа
Супите са една от най-големите гордости на французите. А лучената супа е първенец сред тях. Тя се приготвя лесно, вкусът й е невероятен, а калориите й са много малко. Какво повече може да искате от едно ястие?
За да я приготвите, се нуждаете от лук, телешки бульон, масло, брашно и кашкавал. И ако искате менюто да е съвсем автентично, поднесете супата в компанията на прясно изпечена франзела и чаша хубаво бяло вино.
Опитайте нашето предложение за лучена супа.
Крем брюле
Крем брюле в превод означава "горен крем". Десертът се приготвя с яйца, мляко и карамелизирана захар. Сервира се студен в керамични купички. Ако се придържате към оригиналната рецепта, към крема може да прибавите и ванилия. Напоследък обаче в състава на сладкиша се появяват различни продукти като шоколад, плодове, ликьор и какво ли още не.
И ако казаното дотук ви звучи много познато, не се притеснявайте. Крем брюле наистина си прилича с прочутия наш крем карамел. И изглежда тази прилика я има и на други места, тъй като доста се спори за произхода на крем брюле. От английски колеж в град Кеймбридж претендират, че кремът е техен специалитет още от 17 век. Тогава го наричали "Cambridge burnt creme", a захарта горели със специална плоча с гравиран герб на колежа. В Испания пък сходен десерт се приготвял от 18 в. и се нарича "crema catalana" - "каталонски крем".
В крайна сметка, за пръв път рецептата за крем брюле се появява в готварската книга на французина Франсоа Масиело през 1691 година.
Предлагаме ви рецепта за крем брюле.
Картофи "Dauphinoise" ("Дофиноаз")
Картофите "Dauphinoise" получават името си от региона Dauphiné (Дофине), намиращ се в Югоизточна Франция. Там се заражда и рецептата за тях.
За да я приготвите, трябва да нарежете картофите на кръгчета и да ги наредете в тава за печене. Слагате им чесън, масло и сметана и ги запичате. Полученото ястие със сигурност ще ви допадне. Може да го обогатите, като му добавите яйца или сирене.
Френските майстори-готвачи пък имат и трик за тази рецепта – натриват хубаво с чесън цялата тава. Така ароматът става много по-силен, а вкусът – неповторим.
Касуле
Касулето или "cassoulet" е вероятно най-сложното френско ястие, приготвено на принцина на бавното готвене. То произлиза от Южна Франция. Ястието е кръстено на своя традиционен съд за приготвяне – касулето. Тя представлява дълбок, кръгъл, глинен съд с наклонени страни.
Касулето най-често се приготвя с месо (наденички, свинско, патешко и понякога овнешко), свинска кожа и зрял боб. Като цяло, може да сложите каквото си поискате или каквото имате в хладилника. Резултатът със сигурност ще бъде добър. И за разлика от останалите френски ястия, това не изисква почти никакъв труд.
Ето как да си приготвите касуле, ако имате достатъчно време... и нерви!
Bisque (Биск) - гъста супа от ракообразни
След лучената супа, спокойно можем да споменем и bisque. Тя е супа с френски произход, която се приготвя от пюре от ракообразни, като омари, раци или скариди. Ястието може да се приготвя и от пюре от различни зеленчуци, което е добър вариант за вегетарианците и веганите.
Bisque е подобно на Бискай, от Бискайския залив, но може да се каже, че в действителност името на супата идва от "bis cuites", което означава "два пъти варено". Прави се аналогия с това, че ракообразните първо се сотират леко в черупките си, след това се варят във вино и ароматни съставки, преди да бъде добавена сметаната.
Рататуй
Няма съмнение, че сте гледали детското "Рататуй", в което се разказва за една мишка, която иска да стане готвач в изискан френски ресторант. И всъщност желанието му се осъществява. Освен че е много забавно, детското филмче подкани хиляди хора по света да започнат да готвят това френско ястие.
Рататуй традиционно се приготвя в югоизточна Франция и по-точно в Ница. Ястито нак-общо представлява смес от печени зеленчуци, предимно патладжани, чушки, тиквички, домати, лук и чесън. Слагат се и различни провансалски подправки.
Опитайте да приготвите рататуй по изпитана рецепта.
Разбира се, съществуват и още много френски ястия, които си заслужава да опитате. Филе миньон, кордон бльо, киш, гъши дроб и суфле са само част от рецептите, които може да си приготвите. И не забравяйте хубавия хляб и чашата вино!